nieuws

Noordhollandsche van 1816 grote winnaar Adfiz-onderzoek

Archief

Verbetering in

 

waardering voor

 

pensioenverzekeraars

 

Schadeverzekeraar Noordhollandsche van 1816, uitvaartverzekeraar Dela en zorgverzekeraar Stad Holland kunnen zich opmaken voor een productief 2012. Binnen het intermediair worden zij het meest genoemd als de maatschappijen waarmee meer zaken zal worden gedaan.

 

Dat is een van de conclusies van het Prestatie-onderzoek van Adfiz, dat na een afwezigheid van een jaar is hervat. De brancheorganisatie wil het intermediair met dit onderzoek vooral helpen in de keuze voor verzekeraars. "Welke verzekeraars verdienen een plek bovenin de productschappen?", zo luidde een vraag voorafgaand aan de verkiezing. Aan de uitslag, die Adfiz-voorzitter Loek Hermans afgelopen dinsdag bekendmaakte tijdens de Verzekeringsbranchedag, ligt onderzoek ten grondslag van GfK Panel Services onder bijna elfhonderd intermediairbedrijven.

 

Leven

In hun oordeel hebben die kantoren de meeste waarde toegekend aan de aspecten productkwaliteit (voorwaarden) en premiestelling. Het kennisniveau van de binnendienst en de kwaliteit van mutaties worden weinig van belang geacht. Een puur administratieve aangelegenheid als de kwaliteit en foutloosheid van offertes en polissen scoort gemiddeld; alleen bij levensverzekeraars is dat een factor van belang voor het oordeel over een maatschappij.

 

Bij die levensverzekeraars vallen in de uitslagen vooral de namen op van niet-genomineerden. Zo ontbreekt bij Leven Individueel de winnaar van 2009, Onderlinge ‘s-Gravenhage, in de top 3. Legal & General herovert de prijs dankzij een hoog rapportcijfer van 7,49, waarmee onder meer Erasmus (2e) en Conservatrix (3e) worden verslagen. Onderin verbetert Avéro Achmea zijn score met 0,35, maar is het rapportcijfer 6,43 nog altijd met afstand de laagste van alle individuele levensverzekeraars.

 

Pensioen

Allianz, in 2009 winnaar bij Leven Collectief, valt ver terug naar de 9e positie onder de pensioenverzekeraars. Zwitserleven wordt hier weer als beste gezien, gevolgd door De Amersfoortse én Delta Lloyd. Die laatste droeg in 2009 nog de rode lantaarn en is opgeklommen naar de 2e plaats. Onderaan bungelen nu ASR en Avéro.

 

Het gemiddelde rapportcijfer voor de pensioenverzekeraars is het meest verbeterd, van 6,48 naar 6,59. Dat is nog altijd veruit de laagste waardering van alle segmenten. De sterkste daling ondergaan de schadeverzekeraars. De waardering voor hun prestaties zakt van gemiddeld 7,05 naar 6,88. De hoogste gemiddelde score is er voor de uitvaartverzekeraars, maar die is met 7,22 wel 1% lager dan twee jaar geleden.

 

Schade

In de categorie Schade blijft vaste klant Noordhollandsche van 1816 de naaste concurrenten ASR en Mondial Assistance voor. De Noordhollandsche scoort met 8,12 het hoogste rapportcijfer van alle verzekeraars. Liefst 70% van de intermediairs die een oordeel gaven over de maatschappij, zegt komend jaar meer zaken te gaan doen met de verzekeraar in Oudkarspel.

 

De nummers 2 en 3 van 2009, London en Unigarant, zijn tot buiten de top 10 teruggevallen. Zij hebben daarentegen een top 5-positie verkregen van aanbieders waarmee het intermediair juist mínder zaken denkt te gaan doen, zo luidt de harde conclusie van de onderzoekers.

 

Onder de schadeverzekeraars slagen maar drie maatschappijen erin hun rapportcijfer te verbeteren: de oude laagvliegers NN, Generali en Delta Lloyd. Aegon houdt een 7,0 vast en stijgt daarmee van de 9e naar de 4e plaats.

 

Ziek

Bij de inkomensverzekeraars prolongeert Movir de titel. In de top 3 staan verder De Amersfoortse en Aegon. Daaruit zijn Generali en De Goudse weggevallen. Klaverblad en TAF (Quantum Leben) staan hier onderaan. Toch krijgt TAF een vermelding in de top 5 van maatschappijen waarmee de ondervraagde tussenpersonen volgend jaar meer zaken zeggen te gaan doen.

 

In de categorie Ziektekosten troeft Stad Holland opnieuw ONVZ af, al heeft laatstgenoemde het ‘gat’ wel verkleind van een half punt tot nog 0,16. CZ eist de 3e plaats op, mede dankzij gedaalde waarderingen voor De Amersfoortse en ASR.

 

Bij Uitvaart gaat de prijs naar Dela, dat Monuta onttroont.

 

Reageer op dit artikel