nieuws

NMa komt met informatiekaart voor zorgverzekeraars

Archief

Van zorgverzekeraars wordt verwacht dat zij bij de contractering van zorgaanbieders sturen op kwaliteit en doelmatigheid. Verzekeraar kunnen deze regierol niet in alle gevallen alleen vervullen. De Nederlandse Mededingings Autoriteit lanceert een nieuwe manier om uit te leggen onder welke voorwaarden zorgverzekeraars mogen samenwerken bij zorginkoop: de informatiekaart.

NMa komt met informatiekaart voor zorgverzekeraars

De concurrentieregels staan niet alle vormen van samenwerking tussen ondernemingen toe. Wat bij zorgverzekeraars onderling wél mag heeft de NMa nu via een zogeheten informatiekaart op een rij gezet. Uitgangspunt blijft wel dat verzekeraars individueel met de zorgaanbieder over de prijs onderhandelen. “Deze kaart visualiseert onder welke voorwaarden en regels zorgverzekeraars mogen samenwerken op inkoopgebied. Die rol van doelmatige inkoper vraagt ook af en toe om samenwerken. Daarom is onder voorwaarden samenwerking bij selectieve inkoop van zorg wel toegestaan”, aldus Winnie van Heesch, senior medewerker bij de NMa in NMagazine.

Reageer op dit artikel