nieuws

Meer schade bij iets minder autodiefstallen

Archief

Afgelopen jaar zijn er in ons land 11.658 personenauto’s gestolen, iets minder (om precies te zijn: 75) dan een jaar eerder. Ondanks de lichte daling rekent de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) op een hogere schadelast. Reden is de toename van de diefstal van jonge auto’s, terwijl de diefstal van oudere auto’s afneemt.

Meer schade bij iets minder autodiefstallen

Ter illustratie: in 2011 werden, in vergelijking met het jaar ervoor, 199 meer auto's van 0 en 1 jaar oud gestolen. Volkswagen blijft het meest gestolen automerk; na een toename van 40% neemt BMW onder de relatief jonge auto's (0 tot 3 jaar) de tweede plaats in op de door AVc opgestelde diefstalranglijst.
Het stelen van 'lichte' en 'zware' bedrijfsvoertuigen is vorig jaar afgenomen; in die laatste categorie zelfs met 30%. De diefstal van motoren steeg echter weer (met 7%) tot bijna 2.000. Caravans verging het nog slechter: de diefstal van de mobiele vakantiewoningen nam met liefst 52% toe; in aantal blijft dit nog beperkt tot 160.
De diefstal van brom- en snorfietsen nam met 13% opnieuw verder toe tot bijna 17.000; vanaf 2007 is de stijging in dit segment liefst 73% groot. Nog zorgelijker is dat het 'terugvindpercentage' verder is afgenomen tot 23,5%. Bij auto's daalt dit percentage overigens ook: in 2011 werd net iets meer dan de helft van de gestolen personenwagens teruggevonden.

Reageer op dit artikel