nieuws

Lenen en Noord-Holland vormen geen goede combi

Archief

Noord-Hollanders betalen leningen veel slechter af dan mensen in andere Nederlandse provincies. Dat blijkt uit een data-analyse van Freo. Het Rabobank-label heeft z’n portefeuille in 2010 verdubbeld.

 

Bij mensen met een verontrustende betaalachterstand (van meer dan twee termijnen) scoren Noord-Hollanders 26% slechter dan het gemiddelde, zo blijkt uit een analyse van Freo onder liefst 100.000 kredietafnemers. De kredietverstrekker heeft het liefst Drentenaren in portefeuille: die betalen namelijk 35% beter dan gemiddeld.

 

Mensen in de drie noordelijke provincies (Drenthe, Friesland en Groningen) betalen hun lening het minst vaak te laat of verontrustend te laat. Ook in Flevoland is het betaalgedrag nog duidelijk beter dan gemiddeld. In negatieve zin echter spannen Noord-Hollanders de kroon: 20% betaalt vaker dan gemiddeld de rente en aflossing voor een lening te laat. "Qua problematische achterstanden steekt Noord-Holland met kop en schouders uit boven het landelijke gemiddelde", zegt Freo-manager Bart Weerkamp. "Met name Amsterdam en het gebied daaromheen trekt een zware wissel op de cijfers."

 

Verder lopen Limburgers (22%) en Gelderlanders (20%) opvallend veel vaker een achterstand op. "Hier gaat het om achterstanden die kleiner zijn", licht Weerkamp toe. "Mensen die een rekening net wat te lang laten liggen of vergeten deze te betalen. Het Brabantse kwartiertje zeg maar, maar dan in Limburg."

 

Groei Freo

Freo is een label van De Lage Landen. Die heeft, samen met de kredietportefeuille van Rabobank Nederland (doorlopend krediet en persoonlijke leningen), het saldo aan uitstaand consumptief krediet dit jaar zien groeien van _ 902 mln tot ruim _ 1,2 mld. De toevoeging van de kredietportefeuille van Achmea Bank zorgde voor een injectie van _ 200 mln. "Bovendien is onze portefeuille verdubbeld", zo geeft Weerkamp het aandeel van Freo in de groei aan.

 

VFN

De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) heeft per 1 januari drie wijzigingen doorgevoerd in haar Gedragscode Consumptief Krediet. Kredietverstrekkers kunnen vanaf 1 januari 2012 de werkelijke maandlasten van een persoonlijke lening gebruiken om de maximale kredietruimte voor de consument te bepalen. Nu wordt daarvoor nog een maandlast van minimaal 2% gehanteerd. De aanpassing leidt tot extra kredietruimte voor de consument bij aflopende kredieten (‘persoonlijke leningen’). Het aandeel van dergelijke kredieten is in de Nederlandse markt nog zeer gering.

 

In de nieuwe bepaling is wel een begrenzing opgenomen voor persoonlijke leningen met een zeer lange looptijd of een hoge slottermijn. Verder wordt de verstrekking van nieuwe aflossingsvrije kredieten beperkt tot huiseigenaren die voldoende overwaarde hebben in hun hypothecaire financiering, de zogenaamde WOZ-kredieten.

 

Een nieuwe bepaling in de VFN Gedragscode is dat aanbieders een consument een krediet mogen aanbieden, zélfs als niet meer wordt voldaan aan de actuele leennormen, op het moment dat oversluiting van een consumptief krediet aantoonbaar in het belang van die consument is. Zo moet voorkomen worden dat klanten door de verscherpte normen ‘opgesloten’ zitten bij hun huidige aanbieder.

 

Reageer op dit artikel