nieuws

Kortingen van zorgverzekeraars aan goedkope klanten onderzocht

Archief

Minister Schippers (Volksgezondheid) laat de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoeken of de basisverzekering nog wel voor iedereen even goed toegankelijk is. Ze wil weten of een grootscheeps gebruik van groepscollectiviteiten met bijbehorende kortingen afbreuk kan doen aan de toegankelijkheid van de zorgverzekering, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag.

Kortingen van zorgverzekeraars aan goedkope klanten onderzocht

Schippers antwoordt dat op vragen van VVD-Kamerlid Anne Mulder, die vindt dat zorgverzekeraars die hun basisverzekering alleen openstellen voor doelgroepen die waarschijnlijk weinig zorgkosten maken, de solidariteit in het verzekeringsstelsel ondergraven. Mulder noemt met name Besured en Promovendum, maar die voldoen volgens Schippers aan de wet, omdat de polissen alleen openstaan voor collectiviteiten en die mogen toelatingscriteria stellen aan deelnemers.
Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl vindt dat het onderzoek naar risicoselectie eigenlijk over meer dan alleen de collectiviteiten zou moeten gaan. "Andere verzekeraars proberen net zo goed gezonde doelgroepen aan zich te binden. Die pakken het alleen subtieler aan."
Eind vorig jaar is, op verzoek van de Tweede Kamer, ook al een andere commissie een onderzoek gestart naar risicoselectie door zorgverzekeraars. Onder leiding van Henk Don, bestuurder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, wordt gekeken of het stelsel waarbij zorgverzekeraars worden gecompenseerd voor risicogroepen, nog wel werkt.
(FD, pag.3)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:

Korten pensioenen lijkt onvermijdelijk
(De Gelderlander, pag. 1; De Telegraaf, pag. 1 en 7)
 
Minder pensioen voor miljoenen Nederlanders
(Trouw, pag. 3)
 
Hypotheekheibel in België
(De Telegraaf, pag. 33)

 

België stopt aftrek hypotheekrente

(de Volkskrant, pag. 25)
 

'Voorstel DNB voor lage hypotheek is funest voor starter'

(FD, pag. 3)

 

AFM: beloningsparagraaf in jaarverslag kan beter

(FD, pag. 9)

Reageer op dit artikel