nieuws

ING biedt bankklanten ziektekostenpolis VGZ

Archief

Consumentenbond

 

bemiddelaar in

 

ziektekosten

 

ING gaat de 8,9 miljoen rekeninghouders een aanbod doen voor een aantrekkelijk geprijsde zorgverzekering van VGZ. Binnen de ING-collectiviteit kunnen zij 10% korting krijgen op zowel de basispremie als de aanvullende premies.

 

De basispremie voor de Plus Zorgverzekering van VGZ wordt voor ING-klanten per maand _ 97,42. De 10% korting die ook geldt voor de aanvullende verzekeringen kent één uitzondering: de tandartszorg. Ter promotie zijn de aanvullende dekkingen voor ING-klanten de eerste twee maanden gratis.

 

Klanten met een betaalrekening bij ING kunnen gebruik maken van het aanbod, maar sluiten de verzekering rechtstreeks af bij VGZ. ING zal de ziektekostenpolis vooral via de eigen website promoten en ontvangt per polis een vast bedrag als distributievergoeding. "We hebben bij de keuze voor VGZ goed gelet op de prijs en kwaliteit van de zorgverzekering", zegt Vincent van den Boogert, directeur Marketing van ING.

 

"ING Bank zocht een prijsaanbieding en dan moet je niet bij ons zijn", verklaart ONVZ-directievoorzitter Erno Kleijnenberg de keuze van ING voor VGZ. ONVZ is sinds 2004 partner van ING als risicodrager en uitvoerder van de zorgpolissen van Nationale-Nederlanden.

 

Provisie

Ook Aegon-dochter Meeùs heeft in VGZ de risicodrager gevonden. De verzekering wordt in volmacht uitgevoerd door zusterbedrijf IAK Verzekeringen. Meeùs vraagt voor de basisverzekering een premie van _ 98,51; met een vrijwillig eigen risico van _ 500 is de premie _ 83,51 per maand.

 

VGZ betaalt in 2012 vaste bedragen uit als provisie voor het intermediair. Het gaat om _ 22,16 per polis, zowel individueel en collectief als basis en aanvullend.

 

Avéro Achmea drukt de ‘nominale provisiebedragen’ alsnog uit in een percentage van de premie: 3,04% voor de individuele basispolis en 2,03% bij collectiviteiten. De huidige Avéro-provisies zijn met 2% geïndexeerd. Individuele aanvullende polissen leveren daarom een doorlopende provisie op van 7,15% en een afsluitprovisie van 2,38%, tegen respectievelijk 4,77% en 2,38% bij collectiviteiten. Het meest lucratief is de doorlopende provisie voor een individuele aanvullende tandartsverzekering: 9,71%; een collectiviteit levert hier 4,85% op.

 

Onlangs ontstond commotie om de provisies van Avéro, dat zei per 2012 af te stappen van premieafhankelijke beloning. Het besluit over te gaan op vaste bedragen per polis bestempelde Adfiz daarop als "onbetrouwbaar". Avéro zegt nu "om administratieve redenen" in 2012 nog provisie als percentage van de premie te gaan uitkeren. "Het nominale bedrag wordt door ons herleid als een percentage van de premie."

 

Ditzo

De nieuwe ziektekostenverzekering van Ditzo kost _ 98,50 per maand; met een vrijwillig eigen risico van _ 500 wordt de premie _ 78,50. "De laagste premie van Nederland met vrije keuze voor ziekenhuizen en specialisten", zo claimt het internetlabel van ASR. Een humoristische tv-commercial met oud-voetballer John de Wolf in de hoofdrol moet dat onderstrepen.

 

De premies voor de aanvullende polissen ZorgGoed, ZorgBeter en ZorgBest zijn respectievelijk _ 6, _ 7,50 en _ 16,75, die voor de tandartsdekkingen _ 9,75 tot _ 24,50. Bij Ditzo kan een brillen- of lenzenabonnement worden gesloten. Voor _ 10 per maand krijgt de verzekerde dan bij Pearle elk jaar een nieuwe bril of een jaarpakket maandlenzen.

 

Internetlabels

 

Vergelijkingssite Independer.nl constateert dat de internetlabels van de zorgverzekeraars gemiddeld 10% minder vragen voor een ziektekostenpolis dan zij met hun hoofdlabels doen. Volgens concurrent Verzekeringssite.nl is dit premieverschil wel kleiner geworden dan een jaar geleden: _ 105 versus _ 124 per maand. Het grootste verschil is er bij VGZ en het nieuwe internetlabel Blue: _ 135.

 

Independer verwelkomde een jaar geleden overigens 93.000 nieuwe zorgverzekerden, Verzekeringssite 15.000: samen zo’n 12% van alle overstappers.

 

Intussen claimt Scanwork met de aanpassing van de vergelijkingssite Zorgplanet consumenten een eenvoudiger en completer vergelijking van ziektekostenpolissen te bieden. "Wij vergelijken niet uitsluitend de premie, maar ook bijvoorbeeld op basis van kosten of de persoonlijke situatie, aldus Scanwork-directeur Harry Kah. "Dit betekent niet alleen zoekmogelijkheden op basis van de goedkoopste of de beste verzekering, maar ook bijvoorbeeld op basis van kosten of de persoonlijke situatie." Bovendien kan worden geselecteerd op het serviceniveau van zorgverzekeraars en op kwaliteit van zorg. De dekking van de basisverzekering wordt gescheiden weergegeven van de aanvullende dekkingen.

 

Consumentenbond

De Consumentenbond gaat voortaan zelf ziektekostenverzekeringen sluiten. Daartoe is een vergunning afgegeven door de Autoriteit Financiële Markten. Er doen momenteel 32 zorgverzekeraars mee aan het initiatief, "maar daar komen de komende week nog een paar aanbieders bij", aldus een woordvoerder.

 

De Consumentenbond ontvangt van een aantal zorgverzekeraars een bedrag van _ 25 per polis (ongeacht het aantal verzekerden) indien de aanvraag via de Zorgvergelijker op de eigen website wordt gedaan. Deze vergoeding wordt volgens de bond gebruikt voor het dekken van de kosten van de verdere ontwikkeling van de Zorgvergelijker en zou geen invloed hebben op de uitkomsten van een vergelijking. "Ook de polissen van zorgverzekeraars die geen bijdrage leveren, kunnen via de Zorgvergelijker van de Consumentenbond afgesloten worden."

 

De verzekeringen in de Zorgvergelijker worden vergeleken op verschillen in kwaliteit en prijs. Daarbij telt de dekking van de polis voor 60% mee, de kwaliteit van de dienstverlening van de zorgverzekeraar voor 30% en het kwaliteitsbeleid bij zorginkoop voor 10%. Voor leden van de Consumentenbond is met veertien zorgverzekeraars een speciale collectiviteitskorting afgesproken.

 

OneforOne

De website OneforOne, die al schadeverzekeringen aanbood, gaat ook een zorgpolis aanbieden. Het product is ontwikkeld samen met Ohra en MicroEnsure, een specialist op het gebied van microverzekeringen. De basispremie voor de restitutiepolis bedraagt _ 102,01 per maand. OneforOne gebruikt minimaal 25% van de provisie om een zorgverzekering voor een weeskind te sluiten. Die polissen kosten zo’n tien dollar per weeskind per jaar.

 

Besured

In samenwerking met studentenuitzendbureau Studentenwerk is National Academic het zorglabel Besured gestart. Met een maandpremie van _ 89,90 is Besured naar eigen zeggen de enige partij in Nederland die een zorgverzekering zonder beperkingen aanbiedt voor onder de _ 90.

 

"We wilden iets extra’s bieden voor de studenten die bij ons aangesloten zijn", motiveert Rogier Thewessen van Studentenwerk de nieuwe zorgpolis. Volgens Laurens Geysendorpher, directeur National Academic, kunnen verzekerden van Besured, anders dan bij de andere jongerenverzekeraars, bij elk ziekenhuis in Nederland terecht. Een ander verschil met de prijsvechtende verzekeraars is dat Besured wél bereikt kan worden via een normaal telefoonnummer (geen 0900-nummer dus), geen extra risico hanteert en jongeren terechtkunnen bij de apotheek op de hoek. Besured heeft één aanvullende verzekering en één tandartsverzekering.

 

OOM

Nicheverzekeraar OOM verhoogt de ziektekostenpremies van de Global Traveler-verzekering en de Young Global Traveler-verzekering per 1 januari met circa 6%. De maatschappij, die vorig jaar geen premiestijging doorvoerde, noemt hogere (internationale) zorgkosten en meer declaraties de voornaamste redenen. Omdat de kosten in de Verenigde Staten "explosief" stijgen, gaan de premies van polissen die in dat land dekking bieden met ongeveer 9% omhoog.

 

De premies van de Global Visitor-verzekering, een ziektekostenverzekering voor buitenlanders in Nederland, en de schadeverzekeringen worden niet verhoogd.

 

OOM is gespecialiseerd in verzekeringen voor Nederlanders die in het buitenland verblijven en buitenlanders die in ons land verblijven en biedt een alternatief voor de basisverzekering. "Wij zijn geen reguliere zorgverzekeraar en staan daardoor buiten de veranderingen in de Nederlandse basisverzekering. Wij veranderen de dekking en het eigen risico niet."

 

Klanttevredenheid

Klanten zijn dit jaar iets positiever over de dienstverlening door zorgverzekeraars dan in 2010. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit onderzoek onder 9.000 consumenten door GfK. Het rapportcijfer voor de ziektekostenverzekeraars is gestegen van 7,62 naar 7,74. "Ruim 80% van de verzekerden voelt zich klantvriendelijk behandeld en is tevreden over de wijze waarop zijn verzekeraar zijn declaratie heeft afgehandeld." Zo’n 80% tot 90% vindt brieven begrijpelijk, de telefonische bereikbaarheid goed en zich gewaardeerd als klant.

 

van Ditzo. Daarin kijkt de ex-Feyenoorder zeer tegen zijn zin in vanuit een ziekenhuiskamer uit op de Arena, de thuishaven van Ajax.op. In de nieuwe tv-commercial van Ohra belandt een echtpaar om die reden op de bank van een therapeut.eenjarige bestaan van OneforOne. Met een levend billboard lanceerden zij de zorgverzekering.zijn’

Reageer op dit artikel