nieuws

Hypotheekmarkt op ramkoers met regels

Archief

De Nederlandse woningmarkt ligt onder vuur van internationale regelgevers, waardoor de hypotheekverstrekking kan vastlopen en de rentes nog verder kunnen oplopen, zo bericht De Telegraaf vandaag. Het ministerie van Financiën en DNB moeten meer hun best doen om de Nederlandse belangen te beschermen, vinden directievoorzitter Joost Melis en financieel topman Gilbert Pluym van Delta Lloyd Bankengroep.

Hypotheekmarkt op ramkoers met regels

Volgens hen trekken investeerders zich terug van de Nederlandse hypotheekmarkt, die voor zo'n € 300 mld wordt gefund door onder meer securitisering. Stokt dat proces, dan loopt de hypotheekmarkt op een drempel, stellen Melis en Pluym. Opmerkelijk is de interesse die Delta Lloyd laat zien voor het verstrekken van hypotheken: waar andere banken zich terugtrekken heeft Delta Lloyd met een volume van € 1,4 mld in de eerste negen maanden van 2011 43% meer hypotheken verkocht ten opzichte van het jaar ervoor. Naast spaargeld en verzekeringspremies is securitisatie daarvoor een onmisbaar fundinginstrument. Sinds 2000 heeft Delta Lloyd voor € 12,5 mld aan woninghypotheken gesecuritiseerd.
De dreiging komt van Europese (financiële) regelgevers, het Basel Committee voor banken (Basel3) en vanuit het Europees Parlement voor verzekeraars (Solvency2). Door die nieuwe regels, die nog niet definitief zijn maar waarop beleggers en investeerders al wel anticiperen, worden securitisaties veel minder interessant voor investeerders, merkt Delta Lloyd. Melis: "We zien nu al een terugtrekkende beweging. En als er minder vraag is, dan zal de prijs van geld voor ons omhoog gaan. En ieder bedrijf zal uiteindelijk zijn kostprijs doorberekenen aan zijn consument." Nederlanders dreigen daardoor straks dubbel de consequenties te moeten verduren van de slechte naam die securitisaties inmiddels hebben gekregen. "Voor mij staat het vast als de voorgestelde regelgeving doorgaat, de hypotheekrente verder zal oplopen. Met hoeveel kan ik niet zeggen. Ik kan alleen maar vaststellen dat de prijs van securitisaties nu 1,5% hoger is dan voor de kredietcrisis."
(De Telegraaf, pag. 23)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
ING gaat overstag en wil nu ook hypotheekrente afschaffen
(Volkskrant, pag. 21)
 
Bakkeleien met verzekeraars
(De Telegraaf, pag. 29)
 
Banken weg met aftrek; 'Banken zaaien onnodig onrust'
(De Gelderlander, pag. 1 en 13)
 
Perfecte storm treft pensioenfondsen
(De Gelderlander, pag. 13)
 
Nederlanders steeds later met pensioen
(De Telegraaf, pag. 9)

Kamermeerderheid wil kariger beloningsbeleid gesteunde bank
(FD, pag. 3)

 

Vastgelopen woningmarkt dwingt verhuizers te innoveren
(FD, pag. 10)

 

Minister: geen vergoeding homotherapie

(Trouw, pag. 1)

 

Jong fonds profiteert meer van actie DNB dan vergrijsd pensioenfonds
(FD, pag. 13)

 

Monsterverbond tegen rente-aftrek
(AD, pag. 1)

Ergernis over uitvaartpolis voor baby's
(AD)

 

Minister: homotherapie bizar

(Volkskrant, pag. 11)

 

ING: maak einde aan hypotheekonrust

(Trouw, pag. 6)

 

Oude spelers vrezen komst ppi

(Trouw, pag. 13)

Reageer op dit artikel