nieuws

‘Hypotheekaanbieder heeft lak aan gedragscode’

Archief

Serviceprovider De Financiële Makelaar heeft onderzocht hoe aanbieders omgaan met de afspraken die zijn vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Ondanks dat de gedragscode een afspraak is tussen alle aanbieders, het ministerie en toezichthouders, blijkt in de praktijk dat banken (en toezichthouder) de afspraken uit de gedragscode niet of beperkt hebben geïmplementeerd.

‘Hypotheekaanbieder heeft lak aan gedragscode’

In het onderzoek is gekeken hoe banken de standaardnormen (comply) hebben geïmplementeerd in hun acceptatiekader en hoe banken omgaan met de toegestane uitzonderingssituaties (explain). "Alle aanbieders hebben de gedragscode aangegrepen om hun verstrekkingnormen te verengen", zo concludeert De Financiële Makelaar. De nieuwe regels zijn bovenop de bestaande normen gekomen. "Zo geldt bijvoorbeeld naast een maximale verstrekking van 104% marktwaarde ook nog steeds maximaal 125% van de executiewaarde." Verder is er slechts één geldgever die de NHG-normen als zelfstandige norm voor verantwoord kredietbeleid erkent.

De inkomensbepalingen voor (startende) zelfstandig ondernemers worden door niemand overgenomen en bestaande hypotheekklanten hebben weinig mogelijkheden: "Bestaande klanten die hun hypotheek willen omzetten worden veelal getoetst aan de nieuwe normen of er worden aanvullende voorwaarden gesteld, waardoor omzetting niet mogelijk blijkt."

Maandagavond besteedt Tros Radar onder de noemer "wurghypotheek" overigens aandacht aan de problemen van bestaande hypotheekbezitters (Nederland 1, 20.30 uur).

Reageer op dit artikel