nieuws

Geen hypotheken SNS Bank meer via het intermediair

Archief

Serviceproviders

 

teleurgesteld

 

SNS Reaal stopt de verkoop van hypotheken onder het label SNS Bank via het intermediair. Vanaf 15 december wordt in dat kanaal alleen nog het label BLG gehanteerd. Bovendien worden vanaf 1 januari geen hypotheken meer gesloten via serviceproviders of hypotheekketens.

 

SNS-hypotheken kunnen alleen nog worden gesloten via de SNS Bank-vestigingen. Die bieden al enige tijd hypotheekproducten van meerdere aanbieders aan; ongeveer de helft van de productie is afkomstig van derde partijen. Het merk BLG wordt met ingang van komend jaar ingezet als "woonlabel voor zelfstandige onafhankelijke adviseurs, die niet bij een keten aangesloten zijn". Daartoe worden spaar- en verzekeringsproducten aan het assortiment toegevoegd. "Tegelijkertijd zal BLG haar hypotheekassortiment eenvoudiger maken; passend bij de hypotheekmarkt van de toekomst."

 

Net als ABN Amro wil SNS zich met de labels BLG, RegioBank en SNS Bank meer gaan richten op bestaande klanten. "Voor nieuwe hypotheken kiezen we ervoor om dichter bij de klant te zitten." Om die reden wordt de samenwerking met serviceproviders en ketens voorlopig gestopt.

 

SNS Bank sloot in 2010 voor _ 2,4 (2,2) mld aan hypotheken; bij BLG viel de productie terug tot _ 0,5 (1,1) mld, volgens SNS Reaal vooral door een aanscherping van de acceptatie. Bij het bankbedrijf van SNS Reaal wordt 83% van de hypotheken gesloten via het intermediair.

 

OvFD

De koepel van serviceorganisaties OvFD betreurt het dat SNS hiermee het aanbod voor ketens en serviceproviders beperkt. "De ketens en serviceproviders vertegenwoordigen een marktaandeel van 60% van de intermediaire hypotheekmarkt en een daaraan gerelateerd aantal consumenten die worden geadviseerd. De NMa heeft in haar sectorstudie al aangegeven dat het concurrentieproces op de Nederlandse hypotheekmarkt kwetsbaar is."

 

Bij een breed assortiment van producten kan het product beter worden afgestemd op de klant, aldus de OvFD. "Het nieuwe beleid van SNS is daarom niet in het belang van een zo breed mogelijk onafhankelijk advies voor de consument. Daarnaast elimineert SNS door haar keuze om niet langer zaken te doen met ketens en de serviceproviders ook juist de schakel die via inkoopmacht, schaalvoordeel en (kosten)efficiency gunstige inkoopprijzen kan genereren. Kortom, naar de mening van de OvFD is de strategische keuze die SNS maakt uiteindelijk niet in het belang van de consument."

 

Reageer op dit artikel