nieuws

Brandschadepreventie dit jaar speerpunt bij Verbond

Archief

Volgens het Verbond van Verzekeraars is brandstichting brandoorzaak nummer één, gevolgd door een ondeugdelijke elektrische installatie of verkeerd en onveilig gebruik van elektrische apparaten. Dat blijkt uit een nieuw opgestelde top 10 van aanbevelingen voor brandschadepreventie.

Brandschadepreventie dit jaar speerpunt bij Verbond

Het Verbond zet dit jaar vol in op brandschadepreventie. Zo komt er een plan van aanpak voor de bestrijding van brandstichting, in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de Stichting CrimiNee!. Daarnaast wordt een samenwerking gestart met Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie van installatiebedrijven en ondernemers in de elektrotechnische detailhandel. Installatie- en inspectiebureaus worden opgeroepen de controles te verbeteren en hun klanten voor te lichten over veilig gebruik. Ook wordt onderzocht wat slim omgaan met camera's en andere technieken op bedrijventerreinen en in winkelcentra oplevert.  Een andere aanbeveling is om automatische sprinklerinstallaties in een bedrijfsverzamelgebouw of winkelcentrum toe te passen.
Volgens gegevens van het Nivre werden vorig jaar 91 grote branden geregistreerd met een schaderaming van meer dan € 1 mln, die de verzekeraars in totaal € 345 mln kostten. In 2010 woedden er 100 grote branden met een totale schade van € 385 mln. De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk in januari gaat als grootste brand van 2011 de boeken in met een schadebedrag van € 50 mln, gevolgd door de brand bij snoepjesfabriek Astra Faam in Harlingen in september (€ 16 mln) en theater ’t Speelhuis in Helmond in december (€ 15 mln).

Reageer op dit artikel