nieuws

BNP Paribas stopt met hypotheekverstrekking

Archief

BNP Paribas Personal Finance, vorig jaar met een marktaandeel van ruim 6% de vierde geldgever van ons land, stopt per 1 januari met het verstrekken van nieuwe hypotheken.

 

De wijziging is onderdeel van het besluit van de BNP Paribas-groep om wereldwijd geen hypotheken meer te sluiten. De Basel III-regels voor banken liggen ten grondslag aan dat besluit. De regels, die gefaseerd vanaf 1 januari 2013 worden ingevoerd, schrijven onder meer voor dat banken meer kapitaal moeten aanhouden. In juni wist BNP Paribas PF met een securitisatie nog _ 1,5 mld op te halen voor het verstrekken van nieuwe hypotheken in ons land.

 

De Nederlandse tak van BNP Paribas blijft de bestaande hypotheekportefeulle beheren. Voor de activiteiten van Cardif, ook onderdeel van het Franse concern, heeft de beslissing geen gevolgen.

 

BNP Paribas PF deed onder meer zaken met ASR en De Hypotheker. Bas Millenaar, directeur van de adviesketen, ziet het somber in: "Steeds meer partijen stoppen ermee; SNS Bank verstrekt ook al geen hypotheken meer via het intermediair. Er zijn de afgelopen jaren wel erg veel partijen verdwenen."

 

BNP Paribas was de enige geldverstrekker die meedeed aan het HQ-marktplaatsmodel van De Hypotheker; daarbij was het de bedoeling dat diverse partijen wekelijks zouden bieden op door de keten gesloten leningen. De partij met de scherpste rente zou dan de geldgever voor die leningen worden. Dat model is echter nooit goed van de grond gekomen. "We hebben het geïntroduceerd vlak voor de kredietcrisis. BNP kwam daar goed doorheen, maar heeft nu problemen vanwege beleggingen in Zuid-Europese obligaties." Het afhaken van BNP Paribas lijkt dan ook het einde te betekenen voor het HQ-model. Voor de SpaarBeter Hypotheek, die via de marktplaats werd gefinancierd, praat Millenaar wel met enkele geldverstrekkers. "Het is tijd om andere oplossingen te zoeken. Het huidige systeem van funding werkt niet in crisistijd."

 

Reageer op dit artikel