nieuws

AFM ziet grip aanbieders op kwaliteit intermediair verbeteren

Archief

Aanbieders hebben het afgelopen jaar meer grip gekregen op kwaliteit van het intermediaire distributiekanaal, zo constateert de AFM. Zo wordt beter gecontroleerd of de bemiddelaar de juiste vergunningen heeft en worden vaker misstanden gemeld. Toch ziet de toezichthouder nog enkele verbeterpunten.

AFM ziet grip aanbieders op kwaliteit intermediair verbeteren

De AFM stelt dat in een brief over 'ketenbeheersing' aan aanbieders. Daarin is de toezichthouder kritisch over het intermediair: "Er zijn nog te veel bemiddelaars die de eisen aan zorgplicht, integriteit en vakbekwaamhied onvoldoende naleven. Aanbieders hebben hierin zelf een verantwoordelijkheid." Omdat de aanbieders twee jaar terug de intermediaire distributieketen onvoldoende bleken te beheersen, is afgelopen jaar een onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat aanbieders inmiddels maatregelen hebben getroffen. Naast de verbeteringen ziet de AFM echter ook dat het afwikkelen van de portefeuille van een bemiddelaar wiens vergunning is ingetrokken, te vaak langer duurt dan de wettelijk maximaal toegestande drie maanden. "Daarnaast zijn aanbieders er nog niet in geslaagd om risicovolle bemiddelaars structureel in beeld te brengen. Dit kan er op duiden dat aanbieders (nog) onvoldoende ingericht zijn om te bewaken of bemiddelaars de gewenste kwaliteit van de dienstverlening bieden en het klantbelang voldoende centraal stellen." De toezichthouder waarschuwt dat de verantwoordelijkheid van de aanbieder niet anders wordt als het provisieverbod voor complexe producten ingaat.

Reageer op dit artikel