nieuws

AFM-standpunt hypotheken zaait verwarring

Archief

Bij geldgevers en hypotheekadviseurs heerst verwarring over de maximale leencapaciteit voor tweeverdieners. Die is per 1 januari verruimd volgens de richtlijnen van de NHG en de Gedragscode Hypothecaire Financieringen; toezichthouder AFM vindt dat echter onverantwoord. Geldgever Obvion past de nieuwe norm daarom niet toe, ABN Amro voorlopig wel.

AFM-standpunt hypotheken zaait verwarring

Rabobank-dochter Obvion riskeert liever geen AFM-boete en blijft de oude woonquote voor tweeverdieners hanteren. Ook Achmea-dochter Woonfonds volgt het standpunt van de AFM. De ABN Amro Hypotheken Groep (ABN Amro, Florius, MoneYou) wil eerst met de toezichthouder praten, voordat de uitbreiding van de acceptatienormen wordt teruggedraaid. "Vooralsnog hanteren wij de Nibud-normen 2012."
Bij het intermediair heerst ergernis over de ontstane situatie. "Het lijkt erop dat aanbieders alles aangrijpen om maar minder hypotheek te hoeven verstrekken", vindt serviceprovider De Financiële Makelaar, die aangeeft dat alleen tweeverdieners met een inkomen tot € 20.000 er met de nieuwe verstrekkingsnormen op vooruit gaan.
Adviseur Jos Koets noemt het in zijn vaste column bij IEX.nl "een grote, onwerkbare puinhoop". Hij vraagt zich hardop of hoe nu verder te moeten. "Krijgen we nu twee gedragscodes: een NVB- en een AFM-variant?"

Reageer op dit artikel