nieuws

Aalsmeerse tussenpersoon draait op voor onderverzekering Kantoor

Archief

beraadt zich nog op hoger beroep

Westeinder Adviesgroep in Aalsmeer moet bijna _ 1 mln betalen voor schade als gevolg van onderverzekering

Het betreft een rijksmonument aan de Prinsengracht dat in 2007 zwaar werd beschadigd door een grote brand. De Rechtbank Amsterdam stelt dat Westeinder zijn zorgplicht heeft geschonden.

 

Het pand aan de Prinsengracht kwam in 2002 in de portefeuille van Westeinder terecht, nadat de verzekeringen werden overgenomen van Regio Totaal Advies. Bij die overname is niet gecontroleerd of de verzekerde som, die de vorige tussenpersoon in 2000 had vastgesteld, nog voldeed. Het verweer van Westeinder dat de verzekerde som ook al ten tijde van de intermediairwijziging te laag was, maakte geen indruk op de rechtbank, omdat een assurantietussenpersoon een eigen zorgplicht heeft om de verzekerde som te controleren.

 

Bewijs

Westeinder voerde verder aan dat de eigenaren van het grachtenpand er zelf voor hebben gekozen om de verzekering ongewijzigd te laten, ook toen het kantoor hen ten tijde van de overname wees op het risico van onderverzekering. Volgens de rechtbank had het voor de hand gelegen dat hier aanvullend schriftelijk bewijs van was geweest. De rechtbank stelt dat het in de bedrijfsvoering van assurantietussenpersonen gebruikelijk, zo niet verplicht is, dat alles wat met klanten wordt besproken schriftelijk wordt vastgelegd, zeker als er een risico op onderverzekering bestaat. Uit de afgelegde verklaringen van (oud-)personeelsleden van Westeinder en Regio Totaal Advies valt onvoldoende op te maken dat Westeinder heeft gewezen op dit risico.

 

Hoger beroep

De rechtbank heeft Westeinder veroordeeld tot vergoeding van vrijwel alle niet-gedekte herstel-en opruimingskosten (bijna acht ton). Inclusief de wettelijke rente en kosten loopt dat op tot bijna _ 1 mln.

 

Arend van Bemmel van Westeinder laat desgevraagd weten dat zijn kantoor zich in samenwerking met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeraar, nog beraadt op een hoger beroep.

 

Reageer op dit artikel