nieuws

Verbod op betaalstromen tussen aanbieder en intermediair

Archief

“Ik wil het provisieverbod zo vormgeven dat alle betaalstromen tussen aanbieder en adviseur/bemiddelaar worden beëindigd.” Dat is een van de stellingen in de brief die minister van Financiën Jan Kees de Jager dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De minister tast provisierechten uit lopende polissen niet aan, maar zal geen ruimte bieden voor zogeheten ‘herstelkosten’.

Verbod op betaalstromen tussen aanbieder en intermediair

Het ministerie van Financiën zegt in de brief een einde te willen maken aan de vervlechting van banken en verzekeraars met het intermediair, zodat de adviseur/bemiddelaar definitief aan de kant van de klant komt te staan. "In dat licht vind ik het niet wenselijk dat tarieven van de adviseur/bemiddelaar door de aanbieder worden betaald. Zij zullen andere oplossingen voor gespreide betaling moeten en kunnen ontwikkelen, zonder zich daarbij te verlaten op aanbieders."
Het portefeuillerecht blijft volgens de bewindsman bestaan, al erkent hij dat "het materiële belang minder zal worden door het afnemen van de provisiestromen". Het incassorecht moet in het licht van het provisieverbod nog nader worden bekeken.
Een vergoeding voor kosten die een adviseur/bemiddelaar maakt om fouten van de aanbieder in de offerte of contracten te herstellen ('herstelkosten'), moeten door de consument (de opdrachtgever) worden betaald, vindt De Jager. Verzekeraars zouden hiervoor een standaardprocedure willen introduceren, waarmee een klant eenvoudig de 'herstelkosten' die hij in rekening gebracht krijgt, kan declareren bij de verzekeraar. "Een goede oplossing", aldus de minister.

Reageer op dit artikel