nieuws

Monitoring Commissie: verzekeraars geloven zelf nauwelijks in zelfregulering

Archief

Verzekeraars geloven zelf nauwelijks in de heilzame werking van de gedragscode die ze vorig jaar hebben aangenomen om het vertrouwen in de branche terug te winnen. Dat zegt de commissie die door minister van Financiën Jan Kees de Jager is ingesteld om de naleving van de code te volgen, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag.

Monitoring Commissie: verzekeraars geloven zelf nauwelijks in zelfregulering

"Veel verzekeraars verwachten geen groot effect van de gedragscode en twijfelen aan de toegevoegde waarde van deze bindende zelfregulering", aldus Ferdinand Grapperhaus, voorzitter van de Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars. "Een meer positieve instelling zal nodig zijn om het doel van de code te realiseren."
De commissie constateert onder andere dat een van de pijlers onder de gedragsverandering, de invoering van een zogeheten productgoedkeuringsproces, "bij veel verzekeraars nog in de kinderschoenen staat". Via een formeel vastgelegd productgoedkeuringsproces moeten verzekeraars in de toekomst voorkomen dat ze producten op de markt brengen die het belang van hun klanten niet dienen. Maar, zegt Grapperhaus, "de bemoeienis van het bestuur van verzekeraars is gering. De raad van commissarissen wordt doorgaans niet betrokken."
Volgens de commissie hebben verzekeraars "voor wat betreft het centraal stellen van het klantbelang veelal een te rooskleurig beeld van zichzelf". Dat geldt tot en met het hoogste bestuursniveau. 
(FD, pag. 13) 
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Hoop gloort voor securitisaties
(FD, pag. 15 en 9)
 
PostNL kan pensioenlast niet langer opbrengen
(De Telegraaf, pag. 24; FD, pag. 1)

Reageer op dit artikel