nieuws

Minister houdt uitvaart en aov in provisieverbod

Archief

Voor uitvaartverzekeringen zal vanaf 1 januari 2013 een verbod op provisiebeloning gelden. Dat heeft minister De Jager van Financiën dinsdag in de brief aan de Tweede Kamer bekrachtigd. “Ik zie geen aanleiding uitvaartverzekeringen buiten de reikwijdte van het provisieverbod te brengen.” Voor individuele arbeidsongeschiktheids- en overlijdensrisicoverzekeringen gaat dat verbod eveneens gelden. Zakelijke inkomensverzekeringen vallen er wel buiten.

Minister houdt uitvaart en aov in provisieverbod

"Het provisieverbod adresseert niet alle problemen in de markt", aldus de minister van Financiën. "Maar het pakt wel een fundamenteel probleem aan." Dat probleem is een cultuur waarin verkoop voorop staat, zo staat in de brief aan de Tweede Kamer beschreven. De bewindsman stelt daarin ook dat toezichthouder AFM "de branche in zijn algemeenheid oproept haar verdienmodel te heroverwegen".
Het door Dela aangedragen alternatief voor een provisieverbod, namelijk maximalisatie van provisie en invoering van een terugboekregeling, wuift De Jager om twee redenen weg. "Het bepalen van een maximum leidt tot (impliciet) afgestemd gedrag en ondermijnt daarmee de marktdiscipline. Een andere overweging is dat de regelgeving nodeloos gecompliceerd wordt als voor verschillende producten verschillende regimes worden geregeld."
Voor diverse inkomensverzekeringen (betalingsbeschermers, aov's en orv's) gaat het provisieverbod ook gelden, maar niet voor zakelijke en collectieve polissen. Inkomensverzekeringen voor bijvoorbeeld zzp'ers vallen wél binnen de reikwijdte van het verbod.
Producten kunnen in de toekomst snel en efficiënt bij ministeriële regeling onder de reikwijdte van het verbod worden gebracht, voegt De Jager er nog aan toe.

Reageer op dit artikel