nieuws

Minder concurrentie hypotheken

Archief

De prijsdruk op hypotheken wordt volgend jaar minder, denken betrokkenen. Het vertrek van BNP Paribas, de Franse bank die afgelopen jaar met lage hypotheekrentes de markt veroverde, leidt tot een vermindering van de concurrentie. De Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet de marge op de hypotheekrente alweer toenemen, zo bericht het Financieele Dagblad in de vrijdageditie.

Minder concurrentie hypotheken

"BNP was een van de aanbieders die de markt scherp hielden", zegt Michel Ligtlee van de VEH. "Dit is niet goed voor de concurrentie, daar maken we ons wel zorgen over." Ook de tussenpersonen voorspellen bepaald geen prijzenslag. "Waarom zou een geldverstrekker nu scherp gaan prijzen?", vraagt Ron Bavelaar retorisch. Hij is directeur van Hypotheekshop, een van de grootste ketens van onafhankelijke financieel adviseurs. "Je trekt dan nieuwe klanten aan, in tijden van schaarste aan financiering." Adviesbureau IG&H voorziet dat buitenlandse geldverstrekkers zich massaal terugtrekken.
De VEH ziet de marges die banken rekenen boven op de risicovrije rente alweer toenemen, al kan Ligtlee niet zeggen of dat ligt aan gebrek aan concurrentie of aan hogere financieringskosten voor banken. Voor mensen met een hypotheek van vertrokken banken verandert er op korte termijn niets. Maar als er een nieuwe rentetermijn in aantocht is, is het de vraag of de bank een redelijk tarief aanbiedt. En zo niet, dan kan een klant niet zomaar weg, want andere banken zijn tegenwoordig streng met nieuwe klanten.
(Het Financieele Dagblad, pag. 17)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Kamp wijzigt Ziektewet voor eerlijke competitie
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
'Pensioenen minder slecht'
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)

ASN wint prijs voor beste financieel product 2011
(De Telegraaf, pag. 30)
 
Ontvlucht de nog duurdere zorgverzekering
(Het Parool van donderdag 15 december, pag. PS2)
 
Boete voor kartel op huizenveilingen
(Het Parool van donderdag 15 december, pag. 21)
 
Ook AFM wil aanpak hypotheekrenteaftrek
(Het Parool van donderdag 15 december, pag. 21)

Reageer op dit artikel