nieuws

Lenen en Noord-Holland geen goede combi

Archief

Noord-Hollanders betalen hun leningen veel slechter af dan mensen in andere Nederlandse provincies. Bij mensen met een verontrustende betaalachterstand (van meer dan twee termijnen) scoren Noord-Hollanders 26% slechter dan het gemiddelde, zo blijkt uit een analyse van Freo onder liefst 100.000 kredietafnemers. De kredietverstrekker heeft het liefst Drentenaren in portefeuille: die betalen namelijk 35% beter dan gemiddeld.

Lenen en Noord-Holland geen goede combi

Mensen in de drie noordelijke provincies (Drente, Friesland en Groningen) betalen hun lening het minst vaak te laat of verontrustend te laat. Ook in Flevoland is het betaalgedrag nog duidelijk beter dan gemiddeld.
In negatieve zin echter spannen Noord-Hollanders de kroon: 20% betaalt vaker dan gemiddeld de rente en aflossing voor een lening te laat. "Qua problematische achterstanden steekt Noord-Holland met kop en schouders uit boven het landelijke gemiddelde", zegt Freo-manager Bart Weerkamp. "Met name Amsterdam en het gebied daaromheen trekt een zware wissel op de cijfers."
Verder lopen Limburgers (22%) en Gelderlanders (20%) opvallend veel vaker een achterstand op. "Hier gaat het om achterstanden die kleiner zijn", licht Weerkamp toe. "Mensen die een rekening net wat te lang laten liggen of vergeten deze te betalen. Het Brabantse kwartiertje zeg maar, maar dan in Limburg."
Freo is een label van De Lage Landen. Die heeft, samen met de kredietportefeuille van Rabobank Nederland (doorlopend krediet en persoonlijke leningen), het saldo aan uitstaand consumptief krediet dit jaar zien groeien tot ruim € 1,2 mld. "Onze portefeuille is verdubbeld", zo geeft Weerkamp het aandeel van Freo daarin aan.

Reageer op dit artikel