nieuws

DNB slaat alarm over jonge huizenbezitters

Archief

DNB slaat alarm over jonge huizenbezitters

Jongere huizenbezitters zitten door de daling van de huizenprijzen in de afgelopen drie jaar vaak met een hogere schuld dan hun woning waard is. De combinatie van een negatieve woningwaarde en weinig opgebouwd vermogen ‘beperkt de ruimte om tegenvallers zoals werkloosheid op te vangen’. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) zitten de risico’s vooral bij mensen in de leeftijdsgroep 25-35 jaar die in de afgelopen vijf jaar een woning hebben gekocht.

Zij deden dat op de top van de markt en sloten bovendien een tophypotheek af, een hypotheek die boven de marktwaarde van de woning lag. Als zij hun huis moeten verkopen, blijven ze zitten met een restschuld. De waarschuwing van DNB komt op een moment waarop de Nederlandse economie op een recessie afstevent en de werkloosheid in snel tempo oploopt, zo analyseert Het Financieele Dagblad.
De kwetsbaarheid van recente huizenkopers wordt nog groter als wordt meegenomen dat in de periode tussen 1998 en 2007 veel beleggingsverzekeringen zijn verkocht bij een hypotheek. Volgens DNB bestond in die periode meer dan de helft van de nieuw afgesloten vermogensopbouwproducten voor hypotheken uit een beleggingsproduct. Doordat de beurzen in de afgelopen tien jaar slecht hebben gepresteerd, is het in de visie van DNB 'waarschijnlijk' dat deze beleggingsproducten minder hebben opgebracht dan bij een spaarproduct het geval zou zijn geweest.
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Laagbetaalden kunnen op 65e met pensioen
(De Gelderlander, pag. 1; Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Aegon handhaaft winstdoelen
(Het Financieele Dagblad, pag. 12)
 
Curatoren DSB komen in april 2012 met oordeel
(Het Financieele Dagblad, pag. 13)
 
‘Pensioenfondsen geven geen garantie’
(Het Financieele Dagblad, pag. 2)
 
Fusies van brancheorganisaties ondermijnen vaak effectieve lobby
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Menzis koop als eerste vooraf zorg
(Volkskrant, pag. 23)
 
(On)verzekerd het hoekje om
(Volkskrant, pag. 27)
 
Hypotheekmarkt in moeilijkheden
(Het Parool, pag. 18)
 

Reageer op dit artikel