nieuws

Verzekeraars en tussenpersonen botsen over ‘zuivere concurrentie’

Archief

Minister van Financiën Jan Kees de Jager staat op het punt om een knoop door te hakken over de manier waarop verzekeraars en tussenpersonen met elkaar moeten gaan concurreren na de invoering van het verbod op provisies in 2013, zo meldt het Financieele Dagblad vandaag. 

Verzekeraars en tussenpersonen botsen over ‘zuivere concurrentie’

De Jager stuurt binnenkort een brief aan de Tweede Kamer waarin hij de contouren zal schetsen van de regels waaraan de twee marktpartijen zullen moeten voldoen.
De manier waarop het ‘gelijke speelveld’ wordt vormgegeven is een van de neteligste kwesties die de minister moet oplossen voordat het provisieverbod kan worden ingevoerd. Aanbieders moeten tot transparantie worden gedwongen, vinden tussenpersonen, want anders zullen zij de consument een te lage adviesvergoeding vragen. Tegelijk zullen dan de werkelijke kosten worden verborgen in andere delen van de totale prijs, zo is de vrees van tussenpersonen.
Banken en verzekeraars verzetten zich met hand en tand tegen zulke ideeën. Zij pleiten voor een geheel andere manier om het speelveld gelijk te trekken: geef het predicaat 'onafhankelijk adviseur' een wettelijke bescherming.
In de marge van een symposium over het komende provisieverbod van AssurantieMagazine en Het Verzekeringsblad gisteren in Utrecht zei AFM-bestuurder Theo Kockelkoren de voorstellen van de tussenpersonen in grote lijnen te ondersteunen. "Het is zuiver om het zo te doen", aldus Kockelkoren. De brief van De Jager wordt elk moment verwacht. 
(Het Financieele Dagblad. pag. 15)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Verzet kleine notaris beloond
(Het Financieele Dagblad, pag. 13)

Strengere regelgeving drukt omzet hypotheken
(Het Financieele Dagblad. pag. 17)
 
Ziekenhuis wil niet op kwaliteitslijst CZ
(De Telegraaf, pag. 11)
 
Fors voordeel halen op overlijdensverzekering
(De Telegraaf, pag. 27)
 
Delta Lloyd veroordeeld in België
(De Telegraaf, pag. 28)
 
Tandartspraktijk declareerde tonnen te veel voor zorg
(de Volkskrant, pag. 7)

Reageer op dit artikel