nieuws

Verzekeraar checkt feiten Facebook

Archief

Verzekeraars snuffelen op sociale netwerken zoals Hyves en Facebook om te zien of hun klanten niet de hand lichten met polisvoorwaarden. Foto’s en informatie op deze sociale media grijpen ze aan om klanten uit de verzekering te zetten. Aegon geeft toe het te doen en volgens rechtsbijstandverzekeraar Arag gebeurt het ook bij andere maatschappijen, zo schrijft De Telegraaf vandaag op pagina 3.

Verzekeraar checkt feiten Facebook

Volgens fraudecoördinator Anne-Luut Dijkstra van Arag past het speuren op internet in de trend dat verzekeraars steeds meer werk maken van fraudebestrijding. "Verzekeraars zijn wantrouwender geworden. Als zij een vermoeden van fraude hebben, gaan zij op zoek naar bewijs. Daarbij moeten ze zich realiseren dat dit niet altijd voldoende is om een klant te royeren", aldus Dijkstra.
Een van de gedupeerden van de nieuwe opsporingsmethode kreeg vorige week een mailtje met de mededeling dat Aegon zijn autoverzekering stop zou zetten. Dröge zou aan straatraces hebben meegedaan. Volgens Aegon is er op internet gespeurd, omdat de man binnen een jaar drie auto's op zijn naam had. De verzekeraar geeft toe dat de afhandeling van de zaak geen schoonheidsprijs verdient. "Maar wat wij doen is volstrekt legaal. We controleren alleen maar openbare bronnen. En het gebeurt slechts bij een kleine groep klanten", zegt Aegon-woordvoerder Deborah de Laaf.
Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens overtreden de verzekeraars geen wet. In de privacywetgeving komt het begrip sociale media nog niet voor.
 
Overig 'verzekeringsnieuws' dit weekend in de media:
 
Hogere hypotheek voor stellen
(Het Financieele Dagblad, pag. 9; Trouw, pag. 16; Volkskrant, pag. 27; AD, pag. 20)
 
Hardere aanpak van wanbetalers bij zorgpremie
(Het Financieele Dagblad, pag. 8)
 
Zorgverzekeraars voor miljard getild
(Het Parool, pag. 28)
 
Eurocrisis dwingt tot sterker pensioenbeleid
(NRC Handelsblad, pag. 26 en 27)
 
Schade door vluchtvertraging moeilijk te innen
(AD, pag. 17)

Reageer op dit artikel