nieuws

‘Veel hypotheken in gevaar’

Archief

Ook in Nederland hebben banken risicovolle hypotheken verstrekt aan huishoudens die eigenlijk geen grote lening kunnen dragen. Met dit bericht opent het Financieele Dagblad vandaag. Honderdduizenden gezinnen dreigen de komende jaren in de problemen te komen als hun huidige gunstige hypotheekrente afloopt en ze tegelijkertijd de gevolgen van allerlei bezuinigingen moeten ondergaan.

‘Veel hypotheken in gevaar’

De waarschuwing komt van Dynamic Credit, het bureau dat in de zomer van 2008 aan de bel trok bij de Amerikaanse toezichthouder Fed over de rommelhypotheken (Alt-A), die later veel banken in de problemen zouden brengen.
‘Er is nu van alles aan de hand. Er komen renteherzieningen aan, de werkloosheid loopt op, het gaat economisch niet zo goed. Betalingsachterstanden in 2011 zullen nog wel meevallen maar 2012 zal echt een ander verhaal worden. Dat kan haast niet anders’, zei directeur Tonko Gast van Dynamic Credit gisteren tegen het Financieele Dagblad na zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie.
In 2009 al heeft de AFM gewaarschuwd dat 430.000 huishoudens nog maar net hun hypotheeklasten kunnen dragen, een gegeven waar volgens Gast te weinig aandacht aan is besteed. Eigen onderzoek van Dynamic Credit gaat uit van 300.000 inkomens die geen enkele rek hebben. Gast: ‘Bestaande hypotheken uit de jaren 2005 tot 2007 zullen kwetsbaar blijken nu het economisch klimaat verslechtert. Dat zijn de kanaries in de kolenmijn, die kunnen slecht overleven als er ook maar iets gebeurt.’
(Het Financieele Dagblad, pag. 1)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Reders zonder bewapening tegen piraten blijken onverzekerbaar
(Het Financieele Dagblad, pag. 1 en 3)
 
Verzekeraar stelt eisen voor beveiliging schip
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Banken en multinationals vullen pensioentekort wel aan
(Volkskrant, pag. 1)
 

Tandarts wordt duurder – verzekering ook

(Het Parool, pag. 18)

Reageer op dit artikel