nieuws

Reaal en Aegon vangen bot bij gerechtshof

Archief

Reaal (als rechtsopvolger van Axa) en Aegon hebben volgens het gerechtshof in Leeuwarden geen recht op terugbetaling van een schadeuitkering van een kleine € 2,2 mln (exclusief wettelijke rente), die in 2009 op last van de rechtbank Assen is betaald aan motorenhandel Wim ter Braake in het Drentse Nijeveen.

Reaal en Aegon vangen bot bij gerechtshof

Sterker: de verzekeraars zullen Ter Braake daarbovenop een bedrag van in totaal € 25.500 aan extra uitkeringen en proceskosten moeten betalen, omdat volgens het hof brandstichting niet kan worden bewezen en ook niet kan worden uitgesloten dat sprake is van een 'schuldloze oorzaak'. Eind november 2004 brandde een groot deel van de motorenzaak van Ter Braake af. Volgens de betrokken brandverzekeraars was er sprake van brandstichting. Axa en Aegon kregen van de rechtbank in Assen de gelegenheid om te bewijzen dat de eigenaar zelf de hand in het afbranden van zijn bedrijf had gehad. De man was in de showroom bezig geweest op het moment dat de brand uitbrak. Er zijn onder anderen buren, brandweerlieden en politieagenten als getuigen gehoord, onder meer door onderzoeksbureau Biesboer. Ter Braake liet zich destijds onder meer bijstaan door contra-expert Krantz & Polak, die op zijn beurt branddeskundige Fred Vos inschakelde.
De rechtbank in Assen oordeelde vervolgens in 2009 dat er onvoldoende grond was om verzekeraars toe te laten bewijs door middel van deskundigen te leveren. De verzekeraars dienden op te komen voor de opstal-, inventaris- en bedrijfsschade, waartegen zij, tevergeefs naar nu is gebleken, in hoger beroep zijn gegaan.
Ter Braake had destijds bij de politie tegen de betrokken verzekeraars een aanklacht wegens smaad ingediend. Hij deed dit in reactie op de motivering in de schriftelijke afwijzing van de schade.

Reageer op dit artikel