nieuws

Provincie wil kosten brand Chemie-Pack verhalen op De Keyzer

Archief

De provincie Noord-Brabant onderzoekt in hoeverre De Keyzer Assurantiën in Breda, tussenpersoon van het afgebrande Chemie-Pack in Moerdijk, aansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die is veroorzaakt door de brand in januari van dit jaar. De landsadvocaat is namelijk van mening dat “de kwaliteit van de verzekeringen dusdanig te wensen overlaat, dat gesproken kan worden over het niet goed informeren van Chemie-Pack over de af te sluiten verzekeringen.”

Provincie wil kosten brand Chemie-Pack verhalen op De Keyzer

Dat staat in het 'Statenvoorstel 53/11A' van de Commissie voor Ecologie en Handhaving van de provincie Noord-Brabant, dat is vastgesteld op 11 november. "Uit een door de landsadvocaat uitgevoerde analyse is inmiddels gebleken dat verhaalsmogelijkheden via de verzekeraars gelimiteerd zijn. Dit heeft te maken met het maximaal uit te keren bedrag en mogelijkheden van het indienen van schadeposten binnen de voorwaarden van de verzekering. Eén van de uitgangspunten van de aanpak van de brand bij Chemie-Pack is dat er maximaal wordt ingezet op kostenverhaal", aldus de commissie. Naast kostenverhaal via de verzekeraar wordt nu onderzocht in hoeverre de bedrijven gerelateerd aan Chemie-Pack, de bestuurder van Chemie-Pack én de tussenpersoon aansprakelijk kunnen worden gesteld.
De totale kosten voor de afwikkeling van de brand worden door de provincie en het Rijk geschat op € 71,5 mln, waarvan € 38,2 mln voor de bodemsanering.
Willem de Keijzer van het gelijknamige Bredase assurantiekantoor vindt het ronduit "kwetsend" dat hij in de pers heeft moeten vernemen dat er een onderzoek wordt gedaan naar de activiteiten van zijn bedrijf rond het verzekeren van Chemie-Pack. "Er is hier geen hoor en wederhoor toegepast door de provincie. De aantijgingen zijn ongefundeerd en ik eis dat er rectificaties komen", aldus De Keijzer, die nog in afwachting is van een antwoord van de provincie Noord-Brabant.

Reageer op dit artikel