nieuws

Plan nationalisatie ING lag klaar

Archief

Het ministerie van Financiën had in het begin van 2009 ‘in het grootste geheim’ een wet voorbereid waarmee bankverzekeraar ING van het ene op het andere moment had kunnen worden genationaliseerd. Daarover schrijven vrijwel alle dagbladen vandaag, naar aanleiding van het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie van Ronald Gerritse, oud-topambtenaar van het ministerie van Financiën en nu bestuursvoorzitter van de AFM.

Plan nationalisatie ING lag klaar

Een overname van ING had een enorm risico voor de Nederlandse staat betekend. ING had in totaal voor 1.300 tot 1.400 miljard euro aan verplichtingen. Dat was 2,5 keer zo groot als de totale omvang van de Nederlandse economie. Het was daarom de oplossing waarvan Gerritse het 'Spaans benauwd' kreeg. Wat het kabinet later bij ABN Amro deed (de bank voor € 17 mld nationaliseren) was volgens Gerritse 'kinderspel' vergeleken bij een nationalisatie van ING.
(De Volkskrant, pag. 21; FD, pag. 3; De Telegraaf, pag. 29; De Gelderlander, pag. 12)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Novapars Capital koopt opnieuw hypotheken
(Het Financiele Dagblad, pag. 19)
 
Weer prijs voor Noordhollandsche
(Noordhollands Dagblad, pag. )
 
Geef bevoegdheid om te schikken aan AFM
(Het Financiele Dagblad, pag. 11)
 
Vergelijkingssite voor verzekeringen gewild
(Het Financiele Dagblad, pag. 14)
 
Rabobank treurt om stokpAAArdje
(De Telegraaf, pag. 29; FD, pag. 13)
 
Delta Lloyd verliest zaak in België
(Het Financiele Dagblad, pag. 21)

Reageer op dit artikel