nieuws

Pensioenbedrijven storten zich op ondersteuning intermediair

Archief

PSK van start met

 

twee vestigingen

 

In de aanloop naar de invoering van een aparte WFT-vergunning voor pensioenadvies worden diverse initiatieven ontplooid om tussenpersonen die zich van dat terrein terugtrekken, te ondersteunen. De twee meest recente zijn Pensioen Service Kantoor en de samenwerking tussen VCN en Laater/Pensioenbeheer Nederland.

 

Op initiatief van de pensioenadviseurs Gerben Zwerver, Dick Wolffensperger en Danny van Zomeren (tevens voormalig eigenaar van het Fries Volmachtbedrijf) is Pensioen Service Kantoor (PSK) van start gegaan. Het bedrijf wil naast reguliere pensioenadviesdiensten ook ondersteuning gaan bieden aan adviseurs die ervoor kiezen geen WFT-pensioenvergunning aan te vragen. "Steeds meer assurantiekantoren, accountants, fiscalisten en adviseurs onderkennen met de nieuwe regels in zicht, dat zij op dit deelgebied niet langer specialist kunnen zijn." PSK wil van hen de pensioenactiviteiten overnemen. Daarnaast wil het trio adviesdiensten bieden aan werkgevers, ondernemers, dga’s en verzekeraars. "Hiermee onderscheiden wij ons nogmaals, want wat dit betreft zijn er weinig landelijke vooraanstaande pensioenorganisaties."

 

PSK start met zes medewerkers en twee vestigingen: in Drachten en in Assendelft. Voor beheeractiviteiten wordt een bedrag per werknemer berekend. Dat is tevens mogelijk bij adviesdiensten voor lopende regelingen, al kan daar ook voor een uurtarief worden gekozen; bij nieuwe pensioenregelingen wordt altijd een uurtarief berekend. Volgens Zwerver zijn de tarieven van PSK scherp; voor advieswerkzaamheden geldt een uurtarief van _ 170 (excl. btw).

 

"Wij zijn drie ondernemers die de koppen bij elkaar hebben gestoken. Dat is redelijk uniek, want ondernemers zijn vaak eigenheimers. We bieden stabiliteit; we zijn geen startend eenmanskantoor. Verder hebben we geïnvesteerd in ICT – we hebben Benefits Plaza – en we hebben een gunstige prijsstelling", zo somt Zwerver op wat in zijn ogen de pluspunten van PSK zijn.

 

Kosten

De beheerwerkzaamheden kosten op jaarbasis _ 80 per werknemer; bij ondernemingen groter dan honderd werknemers kan een afwijkend tarief worden afgesproken. Wordt alleen voor een beheercontract gekozen, dan worden eventuele advieswerkzaamheden op basis van het eerdergenoemde uurtarief gedeclareerd.

 

Er kan ook worden gekozen voor volledig onderhoud; in dat geval kosten de advisewerkzaamheden, afhankelijk van het aantal verzekerde werknemers, _ 45 tot _ 65 per werknemer per jaar. Onder die advieswerkzaamheden vallen overigens niet een jaarlijks evaluatiegesprek met de werkgever en advisering bij fusies of overnames. Voor dergelijke activiteiten wordt het ‘losse’ uurtarief gerekend.

 

Overigens behoort provisie ook tot de mogelijke beloningswijzen. "Voor bestaande pensioenovereenkomsten ontvangen wij soms nog een vergoeding van de financiële instelling waar uw financiel product is ondergebracht." Bij contractsverlenging wordt de provisie geschrapt en vervangen door beloning tegen een vaste fee of uurtarief.

 

VCN

Serviceorganisatie VCN uit Nuenen gaat samen met pensioenspecialist Laater/Pensioenbeheer Nederland uit Etten-Leur assurantiekantoren ondersteunen bij het beheren van de pensioenportefeuille. "Kenmerk van onze gezamenlijke dienstverlening is dat het deelnemende assurantiekantoor zelf aan het roer blijft staan in het contact met zijn klanten", zegt VCN-directeur Stefan Bell. "Zijn klant blijft zo altijd zijn klant."

 

"Bij ons hoeft het assurantiekantoor niet zo bang te zijn dat anderen meteen onder zijn duiven gaan schieten", zegt hij. De nieuwe combinatie gaat advisering en beheer aanbieden, waarbij het compliant maken van de contracten een onderdeel is. Laater/Pensioenbeheer Nederland heeft vijf à zes eigen pensioenadviseurs in dienst, maar het bedrijf heeft ook contact met diverse pensioenadviseurs in geheel Nederland. "Vandaar dat wij de advisering en het beheer van pensioen niet meer alleen beneden de grote rivieren gaan aanbieden, maar in geheel Nederland", aldus Bell. VCN heeft een totale klantenkring van zevenhonderd intermediairs.

 

Reageer op dit artikel