nieuws

Levensverzekeraars moeten kosten reduceren, vindt DNB

Archief

Banksparen

 

bedreigt

 

marktpositie

 

De sterke opkomst van banksparen bedreigt de productie alsmede de winstgevendheid van levensverzekeraars. Om die reden vraagt toezichthouder DNB met klem om kostenreducties. Het negatieve beeld behoeft echter nuancering, vinden IG&H en ABN Amro: "Verzekeraars herwinnen terrein."

 

Drie jaar na de introductie van banksparen is het saldo op bankspaarrekeningen in Nederland gegroeid tot _ 8,6 mld. Dat saldo op bijna 600.000 bankspaarrekeningen bij Nederlandse banken is daarmee in een jaar tijd verdubbeld, zo heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt. Banksparen haalde in 2010 al een (geschat) marktaandeel van ruim 40% in de verkoop van fiscale vermogensproducten.

 

DNB durft de stelling wel aan dat de verkoop van bankspaarproducten in de eerste helft van 2011 de verkoop van individuele levensverzekeringen heeft geëvenaard of zelfs voorbij is gestreefd. Kijkend naar de levensverzekeraars stelt DNB met de bezorgde blik van een toezichthouder: "Deze daling van de verkoop van levenpolissen vraagt om reductie van de kostenbasis om in de toekomst de winstgevendheid te waarborgen."

 

Tucht

In een gezamenlijk rapport hebben bureau IG&H en ABN Amro enkele nuances aangebracht op "het bestaande negatieve toekomstbeeld van levensverzekeraars". Banksparen heeft de markt in hoog tempo opengebroken, maar verzekeraars herwinnen terrein, claimen zij. Toch spreken ook zij van "onder druk staande winstgevendheid en stevige tegenwind voor levensverzekeraars, die lange tijd nauwelijks de tucht van de markt hebben gevoeld".

 

ING Banksparen

In dezelfde week presenteerde de bank ING een bankspaaraanbod voor pensioensparen. De ‘Pensioenspaarrekening’ is volgens de bank "het eerste online af te sluiten bankspaarproduct". En dat is dan ook nog "direct gratis af te sluiten", zo luidt de aanprijzing.

 

Naast de website en het callcenter van ING "kan uiteraard ook een afspraak worden gemaakt met de pensioenadviseur; het eerste adviesgesprek is gratis", stelt ING. Daarna moet de klant op uurbasis of tegen een vast tarief voor het advies betalen. Vormt het adviesrapport de inleiding tot het sluiten van een bankspaarproduct, dan wordt die betrokken bij Nationale-Nederlanden.

 

Delta Lloyd

 

Bij Delta Lloyd kunnen de bancaire lijfrenteproducten voortaan ook volledig zonder provisie worden gesloten. Dat geldt voor de bancaire Lijfrente Groeirekening, de Oogstrekening en de Gouden Handdruk Groeirekening. "De rente voor de klant kan hierdoor worden verhoogd met 0,3%."

 

Delta Lloyd heeft de aanpassing naar eigen zeggen gedaan op verzoek van de markt. "Uit onderzoek van MoneyView naar bancaire lijfrenteproducten van 20 september 2011 blijkt dat Delta Lloyd met een 10 jaar deposito in de top 3 staat van hoogste rentes in de markt." Delta Lloyd biedt bij de nettovariant van de Lijfrente Groeirekening nu een vaste rente van 4,65%.

 

Reageer op dit artikel