nieuws

Hogere premie benodigd voor aanvullende zorgverzekering

Archief

Lichte stijging basispremie

 

Met een uitschieter tot 40% (aldus Independer) stijgen de premies voor aanvullende zorgverzekeringen gemiddeld met 10%. Dat blijkt uit een rondgang van AM langs alle zorgverzekeraars. Er zijn echter verzekeraars die kans zien de premie voor de aanvullende polis gelijk te houden, zoals Salland.

 

De verwachting is dat het aantal overstappers rond deze jaarwisseling hoger zal zijn dan de afgelopen jaren: 9% tegen 5,5% de laatste keer. Een miljoen overstappers zou het hoogste aantal zijn sinds de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006. Toen stapte bijna 20% over naar een andere zorgverzekeraar.

 

Campagne

De najaarscampagne kent weinig verrassingen: nauwelijks nieuwe producten en de hang naar nieuwe collectiviteiten lijkt af te nemen. Wel gaat internetverzekeraar Ditzo zich op de zorgmarkt begeven (de premies van de ASR-dochter zijn nog niet bekend), lanceerde VGZ het internetlabel Blue en komt Aevitae (risicodrager Avéro) met YouCare.nu.

 

Zelfde premie

Grote zorgverzekeraars als Zilveren Kruis Achmea, Agis, VGZ en Univé hebben allemaal dezelfde maandpremie voor de basisverzekering vastgesteld, namelijk _ 108,25. Alleen Menzis komt tot een lagere maandpremie van _106,50. Internetlabels zien kans de premie onder de _ 100 te houden. FBTO (Achmea), AnderZorg (Menzis) en intermediair PMA Consultancy (risicodrager Menzis) zijn de goedkoopste met _ 96,75, _ 96,25 respectievelijk _ 94,50. Vermoedelijk komt Zekur (Univé) met een nog lagere premie, maar die was bij sluiting van deze pagina nog niet bekend. Met een hoog eigen risico kan de maandpremie bij AnderZorg dalen tot _ 71,25.

 

Intermediair

 

ONVZ heeft de maandpremie 2,3% hoger vastgesteld op _ 107,31. Dit bedrag is inclusief de ledenkorting van 2%. De via het intermediair werkende zorgverzekeraar uit Houten kent geen naturapolis. De aanvullende premies stijgen met gemiddeld 6%.

 

De Amersfoortse (ASR) biedt met _ 111 maandpremie (+_ 2,05) de tot op heden duurste zorgverzekering. De restitutiepolis komt hier uit op _ 112,50.

 

Avéro Achmea zit met de natura-combinatiepolis iets lager op _ 109,83 (108,08); de maandpremie voor de restitutiepolis bedraagt _ 110,33. De premies voor de aanvullende (tandarts)modules stijgen met gemiddeld 8%.

 

De basispremie bij Stad Holland stijgt met _ 2 naar _ 103,50; dit betreft een restitutiepolis. De aanvullende polissen stijgen ook; de duurste (Zorg deLuxe) zelfs met bijna _ 12 per maand. Moeder DSW maakte als eerste (eind september) de nieuwe zorgpremie bekend: +3% naar _ 102,50. Die premie geldt zowel voor individueel als collectief verzekerden.

 

Regionaal

 

Salland Verzekeringen heeft de individuele jaarpremie vastgesteld op _ 1.284 (1.257) en dat komt neer op een maandpremie van _ 107, een stijging van 2,1%. De premies voor de aanvullende verzekeringen stijgen niet. Om het bovendien voor iedereen betaalbaar te houden, komt er een nieuwe, op preventie gerichte aanvullende verzekering die _ 7,50 per maand kost. Vrouwenverzekeraar Energiek, net als Salland onderdeel van Eno, heeft de maandpremie met 2% verhoogd tot _ 101,65. Dit is inclusief de generieke collectiviteitkorting van 5% via de Stichting Vrouw en Energiek.

 

Bij de Leidse regionale zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid is de maandpremie _ 0,20 hoger dan die van veel grote zorgverzekeraars. De aanvullende dekkingen worden gemiddeld 4,7% duurder. Bij Azivo (Menzis) wordt de maandpremie _ 107,50 (105,75) en stijgen de aanvullende premies nauwelijks.

 

Achmea

 

Bij het grote Zilveren Kruis stijgen de premies voor de aanvullende verzekeringen met gemiddeld 5,1%. Binnen het marktleidende concern biedt FBTO een basispolis voor _ 96,75 per maand en vraagt OZF Achmea _ 110,75. Interpolis zit daar met _ 109,75 iets onder, maar klanten van de Rabobank krijgen hierop 10% korting.

 

Diana Monissen, directievoorzitter van De Friesland, is blij met diens maandpremie van _ 106,90. "Wij bieden met deze prijs opnieuw een zeer concurrerende premie ten opzichte van de markt."

 

Agis heeft met Vrouw Plus, een nieuw label voor vrouwen. De aanvullende dekking kost per maand _ 2,95. De maandpremie van TakeCareNow!, bedoeld voor jongeren van 18 t/m 30 jaar, komt uit op _ 99,67.

 

Uvit

 

VGZ laat de ledenkorting van 3% op de basisverzekering (_ 108,25) voor individuele verzekerden vervallen. De meest voorkomende aanvullende verzekeringen stijgen met _ 1. Univé hanteert dezelfde maandpremie en vraagt voor de restitutiepolis _ 112,25. Bij zusje IZZ, die zorgverzekeringen aanbiedt aan werknemers in de zorg, stijgt de collectieve maandpremie naar _ 100,44.

 

Reageer op dit artikel