nieuws

DNB wilde Aegon meer steun geven

Archief

Het moest ‘een dikke trui’ worden voor ‘in de kern gezonde instellingen’. In het Financieele Dagblad staat vandaag dat toenmalig minister Wouter Bos van Financiën het loket waar banken en verzekeraars in het najaar van 2008, na de val van Lehman, hun kapitaal konden versterken zo verdedigde. Hoe dik die trui zou moeten zijn en welke instellingen gezond zijn, dat oordeel liet de minister graag over aan de Nederlandsche Bank (DNB). Hoewel?

DNB wilde Aegon meer steun geven

Uit het verhoor gisteren van DNB-directeur Joanne Kellermann voor de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel kwam een ander beeld naar voren. Want Kellermann vond eigenlijk dat Aegon €?4?mrd staatssteun nodig had. De verzekeraar zelf vond €?2 mrd genoeg. De uitkomst is bekend: het werd €?3 mrd, een bedrag dat sinds de zomer overigens volledig is terugbetaald.
Toch opmerkelijk dat Financiën niet blind voer op DNB. Nog opmerkelijker is dat Kellermann zich niet eens meer kon herinneren hoe de discussie precies is verlopen. ‘Ik weet niet hoe dat op het laatste moment gegaan is bij die afwegingen.’ Des te opmerkelijker omdat Kellermann en haar team er heel wat werk in hadden gestoken. Op 7 oktober 2008 liet Aegon voor het eerst weten steun te zullen aanvragen. DNB moest kijken hoe sterk het verzekeringsbedrijf was. ‘Aanvankelijk moesten we meer varen op informatie van Aegon dan ik prettig vond. Later hebben we het zelf berekend en geconcludeerd dat er kapitaal bij moest.’
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Roemloos einde van de levensloopregeling
(Volkskrant, pag. 27)
 
WRR: beter verzekeren tegen schade
(Het Financieele Dagblad, pag. 3)
 
Achmea doet bod op steunlening
(Het Financieele Dagblad, pag. 17)

Reageer op dit artikel