nieuws

DNB-proefballon voor beloning naar draagkracht

Archief

“Wellicht is een systeem mogelijk waarbij klanten naar draagkracht betalen voor het advies van een financieel dienstverlener. Dat gebeurt in meer bedrijfstakken.” Met die proefballon kreeg Joanne Kellerman van toezichthouder DNB dinsdag tijdens het slotdebat van de Verzekeringsbranchedag de hoon van de zaal over zich heen en de toorn van enkele branchevertegenwoordigers. De DNB-vrouw haastte zich na afloop te stellen dat haar opmerking geen voorstel tot nieuwe wetgeving is.

DNB-proefballon voor beloning naar draagkracht

Die nuancering bleek nodig, want het debat werd door Loek Hermans (voorzitter Adfiz), Michael de Nijs (voorzitter NVGA) en Leo de Boer (directeur Verbond van Verzekeraars) na afloop nog verhit met Kellerman (rechts naast Hermans) voortgezet. "Ik reageerde op de stelling van De Nijs dat een provisieverbod een drempel tot financieel advies zou opwerpen, omdat dat systeem solidariteit herbergt. Mijn suggestie ontleen ik aan de advocatuur. Daar wordt bij de nota ook rekening gehouden met de draagkracht van een cliënt. Dan kan dat hier toch ook?"
De opmerking van De Nijs over de solidariteit van het provisiesysteem kwam hem op bijval vanuit de zaal te staan, maar ook op een sneer van dagvoorzitter Jort Kelder. "Jij bent de eerste Porsche-rijder die ik hoor pleiten voor solidariteit."

Reageer op dit artikel