nieuws

De Jager: twee tientjes kosten bij flitskrediet niet acceptabel

Archief

Administratiekosten van _ 20 bij een flitskrediet van _ 150 zijn geen onbetekenende kosten. Dat zegt minister De Jager in antwoord op Kamervragen over Voorschotje.nl, een site van Your Finance uit Berkel en Rodenrijs.

 

Mensen kunnen daar zonder kosten _ 150 lenen, maar moeten een boete van _ 17,50 betalen als ze dat bedrag niet binnen drie weken hebben teruggestort. Willen consumenten een spoedvoorschotje, dan betalen ze daarvoor _ 25. Het geld staat dan direct op hun rekening. Aanbieders van zogeheten flitskredieten moeten sinds 1 juni een AFM-vergunning hebben, maar Voorschotje.nl zegt die niet nodig te hebben omdat voor leningen geen verplichte kosten worden gerekend.

 

De minister zegt in antwoord op Kamervragen van Elly Blanksma (CDA) van de AFM te hebben vernomen dat de toezichthouder in gesprek is met Voorschotje.nl. Over een eventuele vergunningplicht voor Voorschotje.nl laat hij zich niet uit. "In algemene zin wil ik wel opmerken dat in voor anticiperen op betalingsproblemen van klanten geen goed woord over heb."

 

De Jager benadrukt dat van de vergunningplicht alleen zijn uitgezonderd kredieten met een looptijd korter dan drie maanden waarbij niet meer dan onbetekenende kosten aan consumenten worden gerekend. Onder kosten worden alle kosten verstaan, schrijft hij, dus rente, maar ook administratiekosten, behandelingskosten en dergelijke. "Bij bijvoorbeeld _ 20 administratiekosten bij een krediet van _ 150 is geen sprake van onbetekenende kosten", aldus de minister.

 

Een aanbieder die wél een AFM-vergunning heeft, is Debet Services. Die exploiteert sites als Krapbijkas.nl, Minilening.nl en Minikrediet.nl, waar bij een kleine lening van _ 100 uiteindelijk _ 78,50 aan de klant wordt overgemaakt.

 

Reageer op dit artikel