nieuws

Bonden vinden ontslagen ING ‘wrang’ bij presentatie winst

Archief

Het vandaag aangekondigde banenverlies bij ING komt volgens vakbond De Unie op een ongelukkig moment. “Niet alleen omdat het huidige sociaal plan, evenals de cao, op 31 december afloopt en het de onderhandelingen extra onder druk zet”, zegt bestuurder Emanuel Geurts, “maar ook omdat de reorganisatie tegelijk met sterke winstcijfers wordt gepresenteerd. Voor de medewerkers is dat uitermate wrang.”

Bonden vinden ontslagen ING ‘wrang’ bij presentatie winst

De reorganisatie moet haar beslag krijgen in 2012 en 2013 en de klappen vallen volgens Geurts (foto) voornamelijk bij de ondersteunende diensten voor het bankbedrijf, zoals backoffice en staf en bij de buitendienst van RVS. Dit laatste onderdeel  wordt 'preventief mobiel' ; volgens Geurts "het voorportaal van boventalligheid."
Volgens FNV-bestuurder Fred Polhout komen de plannen hard aan bij de werknemers en CNV-bestuurder Ike Wiersinga spreekt van een ijskoude douche in gure tijden. Volgens haar zullen 1.700 mensen te maken krijgen met gedwongen ontslag. Wiersinga: "In één grote klap wordt van zo'n 10% van het totale personeelsbestand afscheid genomen, waar ING nu ook niet precies kan zien waar het over twee jaar staat. Wellicht grijpt dit veel te diep in op de werkprocessen en komt het klantbelang veel te veel onder druk te staan. Straks zijn er weer mensen en specialisaties nodig die dan in huis niet meer te vinden zijn."
Verder signaleert CNV Dienstenbond dat er sprake is van groeiende demotivatie onder de achterblijvers door de grote onzekerheid en opeenvolgende ontslagrondes.

Reageer op dit artikel