nieuws

Adviseur Jos Koets komt niet van hypotheekmodule Independer af

Archief

Hypotheekadviseur en columnist Jos Koets wil niet langer een vermelding in het overzicht van hypotheekadviseurs op Independer.nl. De aanstaande uitreiking van prijzen aan de 25 ‘beste hypotheekkantoren’ is hem een doorn in het oog. Zijn verzoek wordt echter niet gehonoreerd.

 

"Ik wil helemaal niet meedoen aan deze commerciële beoordelingsshow", zo laat de eigenaar van het Vlaardingse assurantiekantoor Groenoord weten in zijn vaste column op de website IEX.nl. Koets vindt dat klantbeoordelingen veel te gemakkelijk zijn te manipuleren en dat hoge beoordelingen niets zeggen over de kwaliteit van de hypotheekadviezen. Ter bewijsvoering wijst hij op een AFM-boete voor enkele lokale Rabobanken, die op Independer.nl goede beoordelingen krijgen.

 

De Vlaardinger heeft zich ook geërgerd aan het feit dat de Stichting Erkend Hypotheekadviseurs (SEH) onlangs in een nieuwsbrief aan de leden aandacht vroeg voor "de onzin van het niet-onafhankelijke Independer", zoals Koets de hypotheekbeoordelingen typeert. De SEH heeft daar op de eigen website al een rectificatiebericht op laten volgen. "Het beleid van de SEH is om neutraal tegenover dit soort initiatieven te staan", zo wordt de steunbetuiging aan ingetrokken. De SEH spreekt tegen adressen aan Independer te hebben verstrekt.

 

2.600 profielen

Koets heeft van Independer.nl te horen gekregen dat het internetbedrijf het recht heeft de naam Assurantiekantoor Groenoord op de eigen website te zetten. "We zullen het kantoor als zijnde niet actief zetten, echter volledig verwijderen is niet mogelijk", zo is hem per e-mail meegedeeld. Koets is niet van zins zich hierbij neer te leggen.

 

Independer.nl zegt ruim 16.000 adviseurs en bijna 7.500 hypotheekkantoren te tonen. Bijna 2.600 hypotheekkantoren hebben hun profiel inmiddels zelf met gegevens aangevuld. Independer zegt dat het webonderdeel ‘Zoek Hypotheekadviseur’ wekelijks tienduizend keer wordt bezocht ("De aangemelde kantoren profiteren van de opvallend grotere vindbaarheid op internet"). Per maand zouden 2.200 consumenten een beoordeling van een hypotheekadviseur invullen; het totaal zou al op 30.000 liggen, gegeven aan in totaal ruim 4.500 kantoren.

 

Reageer op dit artikel