nieuws

Vorig jaar ruim € 285 mln schade door grote branden

Archief

De schade door grote branden (met meer dan € 1 mln schade) bedroeg vorig jaar naar schatting ruim € 285 mln, meldt het Verbond van Verzekeraars in het voorlopig laatste kwartaaloverzicht.   Dat is weliswaar € 85 mln minder dan in 2009, maar het vierde kwartaal zorgde met ruim € 115 mln schade wel voor een flinke uitschieter. De […]

De schade door grote branden (met meer dan € 1 mln schade) bedroeg vorig jaar naar schatting ruim € 285 mln, meldt het Verbond van Verzekeraars in het voorlopig laatste kwartaaloverzicht.
 
Dat is weliswaar € 85 mln minder dan in 2009, maar het vierde kwartaal zorgde met ruim € 115 mln schade wel voor een flinke uitschieter. De grootste schade, € 30 mln, werd op 30 december veroorzaakt door een brand bij levensmiddelengroothandel Huuskes in Enschede.
 
Op welk schadebedrag het vierde kwartaal 2010 uiteindelijk zal uitkomen, is nu – negen maanden later – nog niet bekend. In het overzicht ontbreken namelijk nog de schadebedragen van ruim tien grote branden. Het compleet en tijdig beschikbaar krijgen van de gegevens is een structureel probleem en voor het Verbond reden de publicatie van de kwartaaloverzichten van grote branden te beëindigen. De afdelingscommissie Brand onderzoekt momenteel hoe dit hiaat kan worden opgevuld.
 
De brand bij Chemie-Pack in Moerdijk vond plaats op 6 januari van dit jaar en is dus net niet opgenomen in het laatste overzicht. Ook voor deze brand geldt dat de raming van de schade voorlopig nog niet is afgerond. Of deze echter ooit in een statistiek wordt opgenomen is trouwens nog maar de vraag, omdat de verzekeraars inmiddels hebben besloten niet tot uitkering over te gaan aan het failliete Chemie-Pack.

Reageer op dit artikel