nieuws

Verbond komt met app die schadeformulier vervangt

Archief

Schadeafhandeling kan drie keer sneller via smartphone

 

Het papieren schadeformulier kan voortaan na een aanrijding in het handschoenenkastje blijven. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars voor ogen met de lancering van Mobielschademelden.nl.

 

Het melden van blikschade na een aanrijding via een smartphone (iPhone of Android-toestellen) moet automobilisten meer gemak en een vlottere afwikkeling brengen.

 

Via de website www.mobielschademelden.nl, ingericht voor gebruik op smartphones, hoeft veel minder informatie te worden ingevoerd als op het papieren formulier. De plaats en toedracht van het ongeluk zijn via GPS-plaatsbepaling vast te stellen en de voertuig- en verzekeringsgegevens worden automatisch opgehaald. Verder kunnen foto’s bij de melding worden gevoegd.

 

Uit testen blijkt dat ‘een mobiele melding’ in tien minuten kan worden gedaan, waar het op het papieren formulier een half uur kost. Omdat verzekeraars niet meer hoeven te wachten op ondertekende papieren van beide bestuurders kan het schadeafhandelingsproces tot drie keer sneller verlopen.

 

Voorwaarde is dat een van de twee bij een aanrijding betrokken automobilisten beschikt over een smartphone; de andere partij moet ten minste een mobiele telefoon hebben. De applicatie, mede ontwikkeld door ABZ en de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars, is gratis beschikbaar in de Apple App Store en de Android Market. "Deze app is een wereldprimeur", aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars.

 

Buiten de boot

Vooralsnog doen dertig verzekeraars/volmachtkantoren mee met het mobiele schademelden. Maar klanten van belangrijke marktpartijen als Univé, UVM (Unigarant), Aegon, Bovemij, ABN Amro Verzekeringen, de Noordhollandsche van 1816 en Bruns ten Brink Assuradeuren moeten voorlopig nog gebruik maken van het papieren formulier. Ook mensen met een BlackBerry vallen buiten de boot.

 

Het streven is op termijn 70% van de meldingen via (mobiel)internet af te wikkelen; in de overige gevallen wordt teruggevallen op het Europees Schadeformulier. Daarvan worden er nu nog jaarlijks vier miljoen gedrukt. Het aantal schademeldingen bedraagt op jaarbasis circa een miljoen.

 

Reageer op dit artikel