nieuws

‘Urenbesteding niet uitleggen aan klant maar aan AFM’

Archief

Nieuwe regelgeving die (in het Wijzigingsbesluit Financiële Markten) volgend jaar wordt ingevoerd, kan tot een grote (rechts)onzekerheid bij het intermediair leiden, vindt branchedeskundige en -jurist Cees de Jong. Hij doelt met name op de bevoegdheid van de AFM om de hoogte van de directe beloning van adviseurs te beoordelen. “Het probleem is straks niet hoe je het aantal adviesuren uitlegt aan je klant, maar vooral hoe je dit uitlegt aan de AFM.”

‘Urenbesteding niet uitleggen aan klant maar aan AFM’

De Jong zei dit dinsdag tijdens een seminar van het Amsterdam Centre for Insurance Studies (Acis) over de positie van de tussenpersoon. "Een probleem is dat je dit risico niet kunt afdekken, omdat je de AFM soms pas twee of drie jaar later over de vloer krijgt." Het vindt het een complicerende onzekere dat de AFM gewoonlijk toetst op het theoretisch denkbare en niet op het praktisch haalbare.
De nieuwe regelgeving rammelt nog aan diverse kanten, constateerden ook de andere sprekers, zoals de Tilburgse hoogleraar Fred van Raaij. Hij pleitte ervoor eerst beter onderzoek te doen naar diverse effecten van dit wijzigingsbesluit, alvorens met regelgeving te komen die later moet worden bijgesteld.
"De regelgeving is op sommige punten zo onduidelijk dat je het risico loopt dat straks niemand meer weet hoe het zit", stelde De Jong, die en passant de slordigheid in de redactie van de regelgeving hekelde. Zo wordt een 'aanbieder' in één van de regels plotseling 'arbeider' genoemd.
De presentaties van het seminar zijn te vinden via www.acis.uva.nl.

Reageer op dit artikel