nieuws

NN: ‘provisieloos werken onherroepelijk’

Archief

Nationale-Nederlanden zal in 2012 de meeste zogeheten complexe producten provisieloos aanbieden. Voor bestaande producten blijft werken op provisiebasis tot 2013 mogelijk. Bij schadeproducten biedt NN adviseurs “de gelegenheid om met nettopremies te werken”. Sales-directeur Pieter Coopmans noemt de overgang naar provisieloos werken intussen “een onherroepelijke ontwikkeling”.

NN: ‘provisieloos werken onherroepelijk’

Voor het woord provisieloos plaatst hij tussen haakjes nog wel het woord "grotendeels". In de praktijk betekent dit dat NN de meeste verzekeringen die onder het provisieverbod gaan vallen, al in 2012 standaard zonder provisie zal aanbieden. Dat is onder meer het geval voor het nieuwe pensioenproduct Comfort Pensioen.
Bij schadeverzekeringen blijft provisie "uiteraard" de standaard, zegt NN. Naast de optie van nettopremies zal de maatschappij bij nieuw te ontwikkelen schadeproducten het intermediair bovendien "de mogelijkheid bieden om transparant te zijn over de provisie; dat is de keuze van de adviseur".
NN zal op de direct, bijvoorbeeld via internet, te verkopen polissen bovenop de nettopremie een eigen marge zetten. Inclusief die marge zal de prijs lager uitvallen dan de nettopremie plus het huidige provisiepercentage, zo heeft brancheorganisatie Adfiz uit voorgesprekken met de NN-directie begrepen. "Door te variëren met de fee/provisie kan de prijs positief worden beïnvloed", zo houdt NN het intermediair voor.

Reageer op dit artikel