nieuws

Hypothecair planners: 5% is explain-hypotheek

Archief

De ruim 950 leden van de NVHP hebben sinds 1 augustus, de datum waarop de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) van kracht werd, bij 95% van de klanten een hypotheek geadviseerd die binnen de normen van de gedragscode valt. Eén op de twintig hypotheken beliep meer dan 106% van de woningwaarde.

Hypothecair planners: 5% is explain-hypotheek

In dergelijke gevallen gaat het om een 'explain'-hypotheek: de adviseur moet dan met argumenten komen waarom van de GHF wordt afgeweken. Twee jaar terug constateerde toezichthouder AFM nog dat bij één op de drie hypotheken de normen van de toenmalige gedragscode werden overschreden, zonder dat daarvoor altijd een goede verklaring werd gegeven.
Uit het kwartaalonderzoek van de NVHP blijkt verder dat bij de meeste leden de hypotheekproductie is afgenomen in het derde kwartaal. Het vertrouwen in de markt is gedaald: het rapportcijfer dat de leden geven, is gezakt tot 5,6 (tweede kwartaal: 6,4).
Van de NVHP'ers geeft 43% zijn klant de keuze om wel of geen nazorg af te nemen. Van die groep biedt 47% nazorg op basis van een abonnement.

Reageer op dit artikel