nieuws

Hoger beroep Vizion tegen teakhoutclaim weggeveegd

Archief

Vizion Financial Consult moet _ 60.000 terugbetalen aan twee klanten, die in 2003 het advies volgden om de overwaarde op hun woning deels te beleggen in teakhout. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem in hoger beroep bepaald.

 

Het hof volgt daarmee de rechtbank Utrecht, die in 2009 hetzelfde vonnis velde. Het Culemborgse kantoor, lid van Adfiz, is volgens beide rechtscolleges tekort geschoten in zijn zorgplicht.

 

Vizion werd als gevolg van de schadeclaim in 2010 failliet verklaard, maar wist die uitspraak middels een schikking met de advocaat van de klagers te vernietigen. "We betalen in termijnen, waarbij het geld hangende de procedure op een derdenrekening wordt gestald", legt Vizion-vennoot Danny van Asten uit. "Die regeling zal, naar het zich laat aanzien, blijven lopen."

 

Van een hernieuwd bankroet zal dan ook geen sprake zijn; Van Asten zegt dat Vizion cassatie tegen de uitspraak ernstig overweegt.

 

_ 18.000 provisie

Het hof in Arnhem laat daarentegen weinig twijfel doorschemeren in de uitspraak over de zorgplichtschending. Het Culemborgse kantoor wordt verweten de klanten – onervaren beleggers – onvoldoende te hebben gewezen op de risico’s van beleggen in Costa Ricaans teakhout via het eenmansbedrijf NIF, terwijl bij aanvang al 30% van de inleg (in totaal _ 18.000) als provisie naar Vizion ging.

 

De samenwerking tussen Vizion en NIF, een handelaar in houtparticipaties, startte in 1999. Vizion bracht tot 2006 tien participanten aan bij NIF, dat in 2007 een andere eigenaar kreeg en datzelfde jaar werd opgeheven. Twee van die participanten vormden een echtpaar, dat Vizion om advies vroeg bij de financiële afhandeling van de echtscheiding. De man (servicetechneut met een LTS-opleiding) en de vrouw (secretaresse met een ULO-opleiding) wilden hun hypothecaire last aflossen en in hun pensioen voorzien. Omdat NIF nooit eigenaar blijkt te zijn geweest van de bomen is van die doelen niets terecht gekomen: de inleg (_ 30.000 per persoon) is volledig verloren gegaan.

 

Geen feiten

Dat is Vizion aan te rekenen, vindt het gerechtshof, omdat die de klanten "uitdrukkelijk en in niet voor misverstand vatbare bewoordingen had dienen te waarschuwen voor de aan het beleggingsproduct van NIF verbonden risico’s". Volgens Vizion is daar meerdere keren uitgebreid over gesproken, maar het bedrijf kan daar als bewijsvoering geen concrete, feitelijke gegevens voor aanvoeren. "Aannemelijk is dat zij zouden hebben afgezien van de belegging in het teakfonds van NIF, indien Vizion hen wel voldoende zou hebben voorgelicht", aldus de rechters. Vizion moet ook de advocaat- en griffierechten voor het hoger beroep (_ 6.700) betalen.

 

Reageer op dit artikel