nieuws

‘Fraudefonds QI loog tegen klant’

Archief

Duizend klanten van het Nederlandse fraudebedrijf Quality Investments (QI) zijn niet direct eigenaar van de Amerikaanse levensverzekeringen waar ze geld in staken, zo bericht het FD van afgelopen zaterdag. De belangenvereniging Stichting QI Verlies concludeert dat uit onderzoek van het Openbaar Ministerie.

‘Fraudefonds QI loog tegen klant’

Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst afgelopen donderdagavond, die ruim zeshonderd belangstellenden trok, bleek dat het geld van beleggers niet, zoals QI beloofde, via een stichting in Amerikaanse levensverzekeringen is gestoken. In plaats daarvan ging het naar Amerikaanse rechtspersonen, of corporations, die eigenaren zijn van de levensverzekeringen. De klanten van QI zijn daarmee aandeelhouders van die corporations en geen eigenaar van de polissen.
Volgens Stichting QI Verlies is uit onderzoek gebleken dat er in 90% van de gevallen daadwerkelijk tweedehands levensverzekeringen zijn gekocht. Van een piramidespel lijkt dus geen sprake. Waarschijnlijker is dat er een piramideconstructie zat achter de uitbetalingen die via de herverzekeraar verliepen. QI verkocht de levensverzekeringen namelijk met een garantie dat de verzekering binnen vijf jaar zou uitkeren; die garantie verliep via een Amerikaanse herverzekeraar. Maar begin dit jaar bleek de herverzekeraar een onbetrouwbare partij toen de directeur werd opgepakt voor oplichting. Het OM vermoedt dat de directie van QI eerder al wist dat de herverzekeraar niet zou uitbetalen. De beleggers die na vijf jaar wel uitgekeerd hebben kregen, zouden zijn betaald met de inleg van nieuwe beleggers.
(Het Financieele Dagblad van zaterdag 15 oktober, pag. 40) 
 
Overig verzekeringsnieuws zaterdag in de media:
 
Helft banken bereid tot hogere lening bij voldoende inkomen
(De Telegraaf, pag. 213)
 
Vitaliteitssparen biedt amper fiscaal profijt
(De Telegraaf, pag. 213)
 
Tekorten pensioenfondsen groeien
(NRC Handelsblad, pag. 4)
 
Bestuurlijke veelvraten in Eerste Kamer zijn bedrijfsrisico voor politieke partijen
(Het Financieele Dagblad, pag. 6)
 
Nederlander krijgt meer zicht op zijn pensioen
(Het Financieele Dagblad, pag. 38)
 
'Achmea zat fout bij fatale operaties in Emmen'
(de Volkskrant, pag. 2)
 
Verzekeringsnieuws in de media van maandag 17 oktober:
 
Financieel ombudsman onder vuur
(De Telegraaf, pag. 13)
 
Vriendelijke exit uit Levensloopregeling
(Het Financieele Dagblad, pag. 7)
 
ING wil pakketjes hypotheken verkopen
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)
 
Kapitaalbuffers voor verzekeraars komen in het vastgoed hard aan
(Het Financieele Dagblad, pag. 11)

Reageer op dit artikel