nieuws

Einde STFD, activiteiten naar AFM

Archief

Gevolgen voor AFM-nota nog onduidelijk

 

De Stichting Financiële Dienstverlening (STFD), waarbij negen van de tien tussenpersonen zijn aangesloten, wordt ontbonden. De activiteiten worden voortaan uitgevoerd door toezichthouder AFM, die een enkel personeelslid overneemt.

 

De meerderheid van de tien werknemers van de STFD moet vrezen voor hun baan. zij stapte enkele weken geleden (formeel per 1 november) op, na onenigheid over de toekomstplannen van de stichting. Die plannen hebben na een langdurige oriëntatie op de toekomst als conclusie gekregen: ontbinding.

 

Het bestuur van de stichting – bestaande uit vertegenwoordigers van Adfiz, NVGA, NVF (intermediair) en de VFN en het Verbond van Verzekeraar (aanbieders) – ziet geen voorname rol meer weggelegd voor de STFD. Vergunningaanvragen, de ‘self-assessments’ en de helpdesk voor het intermediair zullen derhalve alleen nog rechtstreeks via de AFM kunnen verlopen.

 

Nota

De stichting zag in 2006 het levenslicht en ging fungeren als voorportaal voor de AFM in het toezicht op financiële dienstverleners. Tussenpersonen die hun toezichtzaken via de STFD lieten lopen, kregen in ruil een korting van de AFM. Die was aanvankelijk slechts _ 100 groot, maar werd later vergroot tot _ 400. Van dat voordeel ging overigens de bijdrage aan de STFD zelf – eerst _ 55, later _ 150 – nog af.

 

Op dit moment zijn 7.900 financiële dienstverleners ook STFD-deelnemer. Welke gevolgen de liquidatie van de stichting zal hebben voor hun AFM-nota met doorlopende toezichtkosten is onbekend. Evenmin is duidelijk wat er met het vermogen van de stichting – momenteel naar verluidt _ 600.000 – gaat gebeuren. Een nog aan te trekken interim-manager zal de afwikkeling van zaken begeleiden; een einddatum voor de stichting is nog niet bepaald.

 

Reageer op dit artikel