nieuws

Einde nabij voor Duits verbod op retourprovisie

Archief

Einde nabij voor Duits verbod op retourprovisie

Een recente uitspraak van de rechter in Frankfurt lijkt de definitieve nekslag te worden voor het verbod op retourprovisie, dat in Duitsland nog altijd geldt. De rechtbank deed zijn uitspraak in een zaak die door een intermediair was aangespannen tegen toezichthouder BaFin. Die had de bemiddelaar een boete in het vooruitzicht gesteld als hij zijn voornemen om klanten provisie terug te geven, ten uitvoer zou brengen.

Intermediairbedrijf AVL wilde aan 8.400 klanten in totaal € 750.000 afsluitprovisie teruggeven, omdat die zonder advies een levensverzekering hadden gesloten via internet. De BaFin wilde daarvoor een boete gaan opleggen, omdat in Duitsland nog een – al jaren omstreden – verbod op retourprovisie geldt. De rechter heeft de toezichthouder nu teruggefloten.
Kenners voorzien nu vooral een prijzenslag in levens- en zorgverzekeringen, die doorgaans goed zijn voor duizenden euro's aan afsluitprovisie. Vooraanstaande verzekeringsjuristen menen bovendien dat een hoger beroep door de BaFin weinig kans van slagen heeft, onder meer omdat een verbod op retourprovisie in strijd is met Europese regelgeving. Daarnaast heeft de Duitse mededingingsautoriteit al eens aangedrongen op afschaffing van het verbod. Bij onze oosterburen wordt jaarlijks voor circa € 10 mld aan provisies uitgekeerd door verzekeraars.

Reageer op dit artikel