nieuws

DNB wijst levensverzekeraars op kostenreductie

Archief

Drie jaar na de introductie van banksparen is het saldo op bankspaarrekeningen in Nederland gegroeid tot € 8,6 mld. Dat saldo op bijna 600.000 bankspaarrekeningen bij Nederlandse banken is daarmee in een jaar tijd verdubbeld, zo maakt De Nederlandsche Bank bekend. De toezichthouder heeft oog voor de keerzijde van de medaille, namelijk problemen bij levensverzekeraars.

DNB wijst levensverzekeraars op kostenreductie

Banksparen haalde in 2010 al een (geschat) marktaandeel van ruim 40% in de verkoop van fiscale vermogensproducten. DNB durft de stelling wel aan dat de verkoop van bankspaarproducten in de eerste helft van 2011 de verkoop van individuele levensverzekeringen heeft geëvenaard of zelfs voorbij is gestreefd. Kijkend naar de levensverzekeraars stelt DNB met de bezorgde blik van een toezichthouder: "Deze daling van de verkoop van levenpolissen vraagt om reductie van de kostenbasis om in de toekomst de winstgevendheid te waarborgen."
In een gezamenlijk rapport hebben bureau IG&H en ABN Amro enkele nuances aangebracht op "het bestaande negatieve toekomstbeeld van levensverzekeraars". "Banksparen heeft de markt in hoog tempo opengebroken, maar verzekeraars herwinnen terrein", claimen zij. Toch spreken ook zij van "onder druk staande winstgevendheid en stevige tegenwind voor levensverzekeraars, die lange tijd nauwelijks de tucht van de markt hebben gevoeld".

Reageer op dit artikel