nieuws

Discussie over provisie laait weer op

Archief

De afgelopen weken stonden in het teken van de opnieuw aangezwengelde discussie over de beloning van het intermediair. Het nieuws dat het Verbond van Verzekeraars per 2013 nog maximaal acht jaar doorlopende provisie wil gaan betalen over complexe producten, groeide in enkele dagen uit tot het meestgelezen bericht van de tweede helft van september.

 

Het omgaan met doorlopende provisie na invoering van het provisieverbod voor complexe producten is een van de belangrijkste punten waarover nog een besluit moet worden genomen. In de 79 reacties die het bericht tot begin deze week opleverde, is het intermediair duidelijk: doorlopende provisie moet eind 2012 volledig en zonder terugboekrisico worden uitgekeerd. ‘Herman de W.’ beticht verzekeraars van diefstal: "Gewoon in één keer contant maken die handel, anders kun je erop rekenen dat er vele rechtszaken zullen volgen." Het bericht dat minister De Jager voornemens blijft om provisie op uitvaartpolissen te verbieden, behoorde eveneens tot de vijf meestgelezen artikelen op AM Web. Dat leverde een grotere diversiteit aan reacties op. ‘Prima!’, vindt ‘Correctie’. "Er zijn nog te veel boeven die zich laten verleiden door de eenmalige afsluitprovisie." Andere veelgelezen onderwerpen waren de reorganisatie bij Aegon, het nieuwe intermediairbedrijf van Elly Jonkman en het inperken van de verkoop van verzekeringen bij ANWB-winkels.

 

Peiling

In maart vorig jaar werd de AM Web-bezoekers gevraagd naar hun mening over de beloningsvormen voor schadeverzekeringen. Bijna twee derde gaf toen de voorkeur aan provisie, op ruime afstand gevolgd door het abonnement. Anderhalf jaar later is daaraan vrijwel niets veranderd: ruim 65% ziet in provisie nog steeds de ideale wijze van beloning. De voorstanders van een abonnementensysteem hebben iets terrein gewonnen: van 15% tot 18%. Een kleine 16% ziet meer in urendeclaraties of vaste tarieven per handeling; dat was in maart vorig jaar nog 20%.

 

Wat is naar uw mening de beste beloningsvorm voor particuliere schadeverzekeringen? Totaal: 2.601

 

Reageer op dit artikel