nieuws

Basispolis DSW 3% duurder

Archief

Maandpremie

 

komt boven _ 100

 

voor basisdekking

 

De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft traditiegetrouw als eerste de premie voor 2012 bekendgemaakt. De basispolis gaat bij DSW volgend jaar _ 1.230 (1.194) kosten, 3% meer dan dit jaar.

 

De premie geldt zowel voor individueel als collectief verzekerden. De stijging wordt volgens DSW onder meer veroorzaakt door hogere zorgkosten en de afschaffing van de macro-nacalculatie. Daardoor worden ziektekostenverzekeraars niet meer gecompenseerd voor te lage kostenramingen van de overheid; voor dat risico is nu een opslag op de premie berekend. Verder is de minimale vereiste solvabiliteit gestegen met ruim 22%. "Gelet op de bij ons aanwezige solvabiliteit kiezen wij ervoor om deze verhoging dit jaar voor de helft in de premie op te nemen."

 

De premiestijging wordt volgens DSW beperkt doordat de bijdrage aan het tekort in het landelijk zorgverzekeringsfonds wordt verlaagd en doordat de overheid het verplichte eigen risico van _ 170 naar _ 220 per jaar heeft verhoogd.

 

DSW heeft op de eigen site de premieberekening gezet. Bovenop de rekenpremie van _ 1.050 komt _ 54 aan bedrijfskosten, _ 6 aan opslag voor wanbetalers en _ 40 wegens tekorten ten opzichte van de door de overheid vastgestelde deelbudgetten in eerdere jaren. "Een te lage kostenraming van VWS treft iedere zorgverzekeraar in dezelfde mate. De schatting van deze afwijking is een soort black-box, waarvan elke verzekeraar voor 2012 zijn eigen schatting zal maken. In het verleden heeft VWS de kosten van met name ziekenhuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg stelselmatig vele honderden miljoenen per jaar te laag ingeschat. Om deze reden hebben wij, en zullen ook alle andere zorgverzekeraars, een opslag in de premie moeten opnemen. Deze opslag is overigens door DSW lager ingeschat dan op grond van cijfers uit het verleden zou worden verwacht."

 

Andere premie-opslagen zijn _ 10 wegens de stijging van de zorgkosten, _ 40 wegens de toegenomen solvabiliteitseisen en _ 45 vanwege de afschaffing van de nacalculatie.

 

Vorig jaar was de premiestijging bij DSW aanmerkelijk sterker: toen ging de basispremie met meer dan 10% omhoog.

 

Aanvullende premies

De aanvullende verzekeringen van DSW worden volgend jaar eveneens zo’n 3% duurder. De AV-Standaard gaat per maand _ 18,50 (17,95) kosten en de AV-Top wordt _ 30,75 (29,95). De premie voor de AV-Student wordt op maandbasis _ 12,90 (12,50).

 

Ditzo

Ditzo gaat eind dit jaar ook een ziektekostenverzekering aanbieden. Het nieuwe product is volgens de internetverzekeraar van ASR op verzoek van klanten ontwikkeld. Ditzo belooft onder meer directe online acceptatie en continue telefonische bereikbaarheid.

 

"Onze aanpak is enthousiast ontvangen door consumenten. Op verzoek van onze klanten hebben we dan ook een nieuw product ontwikkeld: de Ditzo Zorgverzekering. Een verzekering waarin persoonlijke en oprechte aandacht centraal staat, en je géén last hebt van afspraken tussen zorgverzekeraars en zorgverleners of beperkte openingstijden."

 

De polis biedt vrije keuze van zorgverlener en "dat allemaal tegen één van de laagste premies van Nederland", belooft Ditzo. "Als er iets met je gebeurt, wil je niet afhankelijk zijn van afspraken tussen je zorgverzekeraar en zorgverleners."

 

Naast de basispolis komen er drie aanvullende verzekeringen: ZorgGoed, ZorgBeter en ZorgBest. Parallel daaraan worden ook drie tandartspolissen aangeboden: TandGoed, TandBeter, TandBest. Risicodrager voor de polissen is ASR en niet Univé, die voor de aanvullende polissen ook een ‘goed-beter-best’-terminologie hanteert.

 

Reageer op dit artikel