nieuws

ASR verwikkeld in conflict over schadehersteltarieven

Archief

Declaraties niet

 

onredelijk hoog

 

volgens rechter

 

ASR heeft hoger beroep aangetekend tegen een vonnis van de rechtbank Utrecht in een zaak die door herstelketen Autofocus was aangespannen tegen de verzekeraar. De rechter oordeelde eerder dit jaar dat Autofocus terecht nog ongeveer een kwart miljoen opeist voor nog niet (volledig) betaalde reparaties.

 

ASR bepaalde in 2005 dat maximaal nog een bedrag van _ 50 zou worden vergoed voor het uitvoeren van een sterreparatie. Autofocus, dat werkt met een systeem waarbij de consument de reparateur machtigt om de kosten voor de reparatie zelf bij de verzekeraar te innen, bleef facturen sturen van _ 94,50. Bij een dergelijk systeem van cederen gelden voor de reparateur namelijk de polisvoorwaarden van de verzekerde en daarin stond tot 2007 dat reparaties tot _ 500 mogen worden uitgevoerd zonder toestemming vooraf van ASR.

 

In 2007 wijzigden de polisvoorwaarden en ging ASR de ruitschade sturen naar Glasgarant. Wie elders zijn ruiten wilde laten herstellen, moest een eigen risico van _ 150 betalen. ASR heeft echter (volgens de rechter) onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de nieuwe polisvoorwaarden duidelijk aan de klanten zijn gecommuniceerd. Autofocus bleef facturen opsturen in de veronderstelling dat deze zouden worden betaald.

 

Marktconform

Toen dit niet meer gebeurde, stapte de herstelketen naar de rechter met een vordering van ruim _ 250.000 op ASR.

 

Omdat de tarieven van Autofocus in de ogen van de rechter marktconform waren en ASR niet duidelijk had gecommuniceerd over de gewijzigde polisvoorwaarden, werd Autofocus in het gelijk gesteld.

 

Het gerechtshof in Amsterdam gaat zich nu buigen over de zaak. Volgens ASR liggen verschillende redenen ten grondslag aan het hoger beroep. "Aangezien het hoger beroep nog loopt, kunnen we hier nu geen inhoudelijke mededelingen over doen. In algemene zin kan worden gezegd dat ASR de door Autofocus gehanteerde tarieven als te hoog beschouwt."

 

Reageer op dit artikel