nieuws

Akkoord aanvulling sociaal statuut Rabobank Nederland

Archief

De vakorganisaties De Unie, FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond hebben een onderhandelingsresultaat bereikt met Rabobank Nederland over een aanvulling op het sociaal statuut, dat deel uitmaakt van de Rabobank-cao.

 

Deze aanvulling is noodzakelijk geworden door de reorganisatie bij Rabobank Nederland, die een bezuiniging van _ 200 mln moet gaan opleveren en doorloopt tot 1 januari 2014.

 

"Helaas hebben de lokale Rabobanken tot nu toe nooit aanvullende afspraken willen maken", relativeert CNV-onderhandelaar Gert-Jan Seffinga het onderhandelingsresultaat, dat dan ook niet van toepassing is op de circa 27.000 medewerkers werkzaam in de bijna 900 vestigingen van de lokale Rabobanken.

 

Voor de 6.400 medewerkers van Rabobank Nederland voorziet het onderhandelingsresultaat onder meer in hantering van het zogeheten afspiegelingsbeginsel per getroffen afdeling, waarbij de lengte van het dienstverband per leeftijdscategorie bepalend is voor boventalligheid. Wie boventallig is verklaard, kan kiezen uit een begeleidingstraject naar een andere baan of een vertrekpremie volgens de oude kantonrechtersformule. Mensen die vrijwillig vertrekken na aankondiging van reorganisatie en boventalligen die gedwongen vertrekken na een onsuccesvol begeleidingstraject komen in aanmerking voor een vertrekpremie volgens de nieuwe kantonrechtersformule.

 

De bonden hopen dat ook de lokale Rabobanken zich alsnog zullen conformeren aan de nu gemaakte afspraken bij Rabobank Nederland, aldus Seffinga.

 

Reageer op dit artikel