nieuws

Zowel Delta Lloyd als Reaal verhogen autopremies

Archief

Zowel Delta Lloyd als Reaal hebben besloten de autopremies op korte termijn te gaan verhogen. Beide maatschappijen geven een toenemende schadelast op als motivatie voor de verhogingen.

 

Delta Lloyd verhoogt de premies voor autoverzekeringen met gemiddeld 6%. Het eigen risico wordt bovendien verhoogd naar minimaal _ 150; dat was _ 135. Voor bestaande klanten gaan de aanpassingen in vanaf de prolongatiedatum van de polis. "Delta Lloyd hanteert een uitgebalanceerd risicomanagement" zegt René Kruijs, directeur van Delta Lloyd Schade Particulier, in een toelichting. "We wegen alle bepalende factoren zorgvuldig af om tot onze premies en voorwaarden te komen, zodat onze klanten verzekerd blijven van een goede autoverzekering."

 

Naast de premieverhoging van gemiddeld 6% en de ophoging van het eigen risico, krijgen polishouders voortaan de keuze tussen drie eigenrisicobedragen: _ 150, _ 300 of _ 450. Tegenover een eigen risico van _ 450 staat een premiekorting van 25% op de cascomodules (in plaats van 10%). Bij een eigen risico van _ 300 is die premiekorting 12,5%. Het eigen risico wordt met _ 150 verlaagd als de auto bij schade wordt gerepareerd door een door Delta Lloyd geselecteerd herstelbedrijf.

 

Van de tien grootste autoverzekeraars scoorde Delta Lloyd in 2010 het slechtste resultaat in de WA-tekening met een ‘bruto combined ratio’ van 133%. Dat stond gelijk aan een verlies van _ 55 mln.

 

Reaal

Ook Reaal heeft de autoportefeuille onder de loep genomen en gezien dat de schadelast te hoog is en de premies te laag. Uit de verslagstaten die bij toezichthouder DNB zijn ingeleverd, blijkt echter dat de ‘bruto combined ratio’ van Reaal op de gehele autoportefeuille is gedaald van 110% in 2009 tot 107% in 2010. Toch zal de verzekeraar met ingang van 1 november een premieverhoging doorvoeren voor alle zakelijke en particuliere personen-, bestel- en vrachtautoverzekeringen die gemiddeld 7,5% zal bedragen.

 

Verzekeringen die nog op het autotarief staan dat tussen eind 2004 en september 2006 heeft gelopen, worden niet verhoogd en dat geldt ook voor het ‘oud AXA’ en het ‘oud-Winterthur’ tarief. Het actietarief van 10% voor de zakelijke personenautoverzekering komt te vervallen. Personenauto’s, bestelauto’s en vrachtauto’s die nog op een ander tarief staan, worden omgezet naar het huidige tarief. De premieverhoging voor deze polissen is maximaal 10%.

 

Reaal schrapt eveneens per 1 november de No Claim Garantie op bestaande polissen; sinds 1 juni was het al niet meer mogelijk om deze als aanvullende dekking te sluiten. Als reden wordt aangegeven dat de schadelast te hoog is en de premies onder druk staan.

 

Reageer op dit artikel