nieuws

Verzekeraars werken aan energiebesparing

Archief

Verzekeraars hebben zich verbonden aan de belofte om in 2020 in totaal 30% minder energie te verbruiken dan in 2005 het geval was.

 

Daartoe heeft het Verbond van Verzekeraars een overeenkomst ondertekend met het ministerie van Binnenlandse Zaken; ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) tekende mee. "Een belangrijke stap, omdat we hiermee vastleggen dat we ons nu ook gezamenlijk gaan inzetten voor energiebesparing", zegt NVB-vertegenwoordiger Wim Mijs. "We gaan kennis en ervaringen bundelen en actief verspreiden."

 

Voorbeelden zijn er al bij ING, dat per jaar 10.000.000 kwh bespaart met het op afstand automatisch in- en uitschakelen van pc’s en bij Ohra, die elk jaar _ 162.000 bespaart dankzij een juiste instelling en correct gebruik van de klimaatinstallatie in het Arnhemse hoofdkantoor. Ook ABN Amro, Achmea, Nationale-Nederlanden, De Goudse, Rabobank en SNS Reaal zijn actief in het kader van het programma MJA3. "Energiebesparing is bittere noodzaak voor een efficiënte sector en vooral voor het klimaat", aldus Richard Weurding namens het Verbond.

 

Het jongste voorbeeld betreft de renovatie van het hoofdkantoor van ASR. Om het energieverbruik met 30% terug te brengen worden daarin technische installaties zoals klimaatbeheersing vervangen door moderne, energiezuinige apparatuur.

 

153.000 huishoudens

Banken en verzekeraars zijn grootverbruikers van energie door met name de inzet van ICT, goed voor 48% van de elektriciteitsrekening van een bank of verzekeraar. De financiële sector neemt 15,7% van het totale zakelijk ICT-energieverbruik voor haar rekening, wat gelijk staat aan het verbruik van 153.000 huishoudens. Door het aantal servers te verminderen, energieverbruik op werkplekken terug te dringen en veranderingen aan te brengen in dataserverruimtes, zouden banken en verzekeraars 65% kunnen besparen op het ICT-gerelateerde energieverbruik.

 

zal met 2.800 flexibele werkplekken aan 4.000 werknemers plaats gaan bieden.

Reageer op dit artikel